Damir Opačić više nije ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit. S te je dužnosti smijenjen prije nekoliko dana, a na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja imenovan je dosadašnji glavni čuvar prirode Davor Mikulić. Procedura predviđa da Upravno vijeće JUPP-a Kopački rit, na čijem je čelu Stjepan Gospočić, raspiše natječaj za novog ravnatelja, kojega će na kraju imenovati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Kako stoji u odgovoru koji je na naš upit poslalo spomenuto ministarstvo, “rješenje o imenovanju ravnatelja JUPP Kopački rit poništeno je sukladno Zakonu o općem upravnom postupku zbog utvrđenih nepravilnosti u postupku imenovanja. Dosadašnji ravnatelj JUPP-a Kopački rit svoj radnopravni status regulira u dogovoru s v.d. ravnatelja JUPP-a.”

Zanimljivo je kako je, neslužbeno saznajemo, Opačić dopis o razrješenju s funkcije dobio tri mjeseca nakon što mu je počeo novi (drugi zaredom) mandat. Na mjesto ravnatelja JUPP-a Kopački rit došao je 2013. Prije toga neko je vrijeme bio v.d. ravnatelja te ustanove, a tom je mjestu prethodila dužnost glavnog čuvara prirode. Funkciju prvog čovjeka JUPP-a preuzeo je od Biserke Vištice, koja je, podsjetimo, u ožujku 2012. tadašnjoj ministrici Mireli Holy iz moralnih razloga ponudila mandat na raspolaganje, najvjerojatnije zbog velikog požara koji je tada izbio na zgradi Prijemnog centra PP Kopački rit. U međuvremenu JUPP Kopački rit nastavio se razvijati te postao jedan od najuspješnijih hrvatskih parkova prirode po privlačenju novca iz domaćih i inozemnih fondova. Posjećenost mu je porasla za 37 posto (prošle godine Kopački je rit posjetilo 38.000 posjetitelja, što je rekordan posjet, veći za približno 8000 gostiju nego 2015. godine), a prihod je veći za 30-ak posto. Među prvima je i po promidžbenim aktivnostima.

Novog ravnatelja čekaju važni i vrijedni projekti, među kojima su, primjerice, obnova dvorca u Tikvešu te pristanište na jezeru Sakadašu. Onaj vezan uz tikveški kompleks vrijedan je 60-ak milijuna kuna, a projekt koji se odnosi na pristanište vrijedan je 11 milijuna kuna.

 Priča još iz travnja 2016.

Glas Slavonije još je u travnju prošle godine neslužbeno saznao kako bi Damira Opačića na čelu Javne ustanove park prirode Kopački rit trebao zamijeniti upravo Davor Mikulić. Mikulić je, doduše, 16 mjeseci poslije, imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja JUPP-a, ali v.d. je svojevremeno bio i Opačić. Novi v.d. ravnatelja je, inače, HDZ-ov vijećnik u Skupštini Osječko-baranjske županije.

I.Geto

Website Apps