Ako ne bude nepredviđenih problema, iduće godine trebala bi početi gradnja višestambenog objekta u Osječkoj ulici, na zemljištu između Veterinarske stanice i župne crkve svetog Martina biskupa.

30 stanova

Kako ističe gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, trenutačno je u fazi projektiranje zgrade koja bi trebala imati 30-ak stanova.

– Dio stanova bit će kadrovski, dio za zbrinjavanje posredovanjem Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a dio za zbrinjavanje posredovanjem grada – kaže Rob.

Naglašava kako je u planu usporedna gradnja još jedne zgrade sa socijalnim stanovima, uvrštene u Intervencijski plan. Konačna odluka oko početka gradnje drugo spomenute zgrade još nije donesena. Dogovor o gradnji višestambenog objekta u Belom Manastiru postignut je krajem srpnja na sastanku predstavnika jedinog baranjskog grada i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Kako je istaknuto, procijenjena vrijednost iznosi deset milijuna kuna.

------2 COLOR SLBAR

– U sljedećih nekoliko godina grad bi mogao imati stotinjak stambenih jedinica više nego što ih ima sada. Osim gradnje dviju zgrada preduvjet za to je rješavanje spora i dogovor s predstavnicima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Situacija se raspetljava i nadam se dobrom ishodu – ističe Rob.

Već smo pisali kako HZMO na području Belog Manastira ima stotinjak stanova, od kojih su neki prazni, a neki nezakonito naseljeni. Nitko ne zna odgovor na pitanje zašto HZMO stanove nije svojevremeno prepustio gradu.

Niže cijene

Gradski čelnici godinama podsjećaju kako je vlada Jadranke Kosor jedinicama lokalnih samouprava na područjima od posebne državne skrbi prenijela 374 stana u vlasništvu HZMO-a, dok sa 114 belomanastirskih stanova to nije učinjeno. Jedinice lokalne samouprave su ih prodale ili s njima učinile nešto drugo. Tada je rečeno kako od novca zarađenog prodajom općine i gradovi mogu obnoviti postojeće ili graditi nove. Prodajne cijene u tom su slučaju bile mnogo niže od tržišne vrijednosti stanova u drugim dijelovima Hrvatske, što bi sigurno bio slučaj i u Belom Manastiru. HZMO je svojevremeno isticao kako nisu imali mogućnosti raspolagati stanovima jer su u njima bili smješteni korisnici prema rješenjima Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Upozoravali su kako tadašnje ministarstvo nije zatražilo da se u vlasništvo RH prenesu stanovi koji se nalaze na području Belog Manastira, pa stoga to nisu učinili. Kako bilo da bilo, bez obzira na čitav niz godina koji je od tada prošao, prepuštanje stanova u gradsko vlasništvo i te kako bi poboljšalo stambenu sliku grada. Prema podacima uvrštenim u Intervencijski plan, u vlasništvu grada su 144 stambene jedinice u 66 objekata, ukupne površine 6974,13 četvornih metara, te još 16 neuseljenih objekata koji su u ruševnom stanju. Od useljenih jedinica izrazito je problematično 28 ruševnih stanova u devet objekata, u kojima stanuju socijalno ugroženi najmoprimci.

Ivica GETTO
Website Apps