GAJIĆ – Bunarić dol kod Gajića, živopisni dio Baranjskog brda s brojnim vinogradima, podrumima i gatorima, bio je poprište još jedne Pudarine, kulturno-turističke manifestacije koju je, osmi put, tijekom proteklog vikenda organizirala gajićka Udruga vinara i vinogradara Martinovo brdo. Kao i uvijek, manifestacija je obilovala mnoštvom sadržaja i bogatom gastroponudom. Pudarina je inače stari običaj čuvanja grožđa od ptica i ostalih “štetnika”, a pudarice (čuvarice grožđa) bile su mlade djevojke iz okolnih šokačkih sela.

------2 color slbar

– Generacije se mijenjaju, a pudarina i nadalje živi. Mi čuvamo naše običaje i tradiciju – istaknula je Janja Čeliković, predsjednica Udruge, napominjući kako je u cijeloj priči oko razvoja turizma važna i povezanost različitih turističkih regija. I to je jedan od razloga što su na ovogodišnju Pudarinu pozvani KUD-ovi, glazbene skupine i gosti iz različitih dijelova Hrvatske (Slavonija, Konavle…), vojvođanskog Bačkog Brega te mađarskog Velikog Kozara, odnosno Mohača. Stare pudarice evocirale su uspomene na vremena kada su pudarile od Svete Ane do Male Gospe, dakle do početka berbe grožđa. Neke su noćile u planini, druge odlazile kući. U gatorima su se družile, kuhale, pjevale, plesale i šile nošnju, a neke od pudarica pronalazile su i prve ljubavi. Dečki su, naime, dobro znali da u planini borave većinom neudane djevojke pa su ih često posjećivali.

Draz_07

Osim bogatog kulturno-umjetničkog programa i prikaza običaja, organizirana je i izložba starih alata, a neizbježan dio manifestacije bila je i likovna kolonija, na koju su se odazvali slikari iz Baranje i Belišća. Sva nastala djela ostaju u vlasništvu Udruge, koja će njihovom prodajom pokušati namaknuti sredstva za gradnju katoličke crkve u Gajiću.

Pokrovitelj Pudarine bila je Osječko-baranjska županija, a supokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Općina Draž, županijski TZ, Grad Belišće i TZ Belišća.I. Getto

Website Apps