Više od 20 milijuna kuna do kraja će godine biti uloženo na područje Općine Kneževi Vinogradi. Riječ je o nekoliko većih te nizu manjih investicija, dijelom iz državnog, a dijelom iz općinskog proračuna.

– U fazi je realizacije nekoliko značajnih projekata za sve stanovnike naše općine, a neki će početi ovih dana. Krenimo od projekta modernizacije javne rasvjete prema ESCO modelu (vrsta kreditiranja, nap. a.) u svim općinskim naseljima, vrijedne približno 3,3 milijuna kuna – kaže općinski načelnik, Vedran Kramarić, objašnjavajući kako će biti promijenjena sva rasvjetna tijela na području općine, njih 1122. Umjesto postojećih, bit će instalirane LED žarulje.

                  

– Osnovni su ciljevi ušteda električne energije, čak do 80 posto, te smanjenje onečišćenja atmosfere stakleničkim plinovima, ali i povećanje učinkovitosti javne rasvjete, bolja osvijetljenost te povećanje prometne sigurnosti na prometnicama na području Općine Kneževi Vinogradi, sukladno suvremenim prometnim zahtjevima – kaže Kramarić, dodajući kako su radovi počeli sredinom kolovoza, a trajat će najkasnije do kraja rujna. Radove izvodi tvrtka Elos iz Solina, čija je ponuda bila najprihvatljivija, a financiraju se iz općinskog proračuna.

Nadalje, u završnoj je fazi gradnja šest milijuna “državnih” kuna vrijedne zgrade s 20 stanova za stanovnike pustara s područja Općine Kneževi Vinogradi. Zgrada se nalazi u Kneževim Vinogradima, s lijeve strane prometnice koja vodi prema Suzi, na zemljištu koje je općina otkupila od prijašnjih vlasnika.

Deponij u Zmajevcu

– Dvadeset obitelji iz Sokolovca i Jasenovca u zgradu će se useliti do kraja godine. Tada će konačno živjeti u uvjetima dostojnim 21. stoljeća – pojašnjava Kramarić.

Podsjetimo, inicijativa za gradnju zgrade za pustaraše krenula je prije više od tri godine. Općina je uspješno riješila imovinsko-pravne odnose, što je bio pretposljednji korak prije konačnog useljenja novih stanara.

Još jedna milijunska investicija koja bi trebala biti realizirana do kraja godine sanacija je posljednjeg divljeg deponija na području općine, onog u Zmajevcu. Približno 1,3 milijuna kuna za to osigurano je posredovanjem Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a izvođač radova izabran je krajem kolovoza. Općina je iz vlastitih sredstava već sanirala divlje deponije otpada u Karancu, Suzi i Kneževim Vinogradima.

Značajne su i cestovne investicije. Ako ne bude problema, tijekom jeseni trebala bi krenuti rekonstrukcija dionice državne ceste DC212, od Kneževih Vinograda do državne ceste DC7, odnosno križanja prema Belom Manastiru i Osijeku. Rekonstrukcija obuhvaća i gradnju dvaju kružnih tokova – jednog kod skretanja prema Karancu, a drugog na križanju prema Osijeku odnosno Belom Manastiru. Vrijednost se procjenjuje na 16 milijuna kuna. Već su počeli četiri milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji županijske ceste koja od Kneževih Vinograda vodi prema Kotlini, koji obuhvaćaju izgradnju zatvorenog sustava za oborinsku odvodnju, pločnike, mostove… Radovi bi trebali biti završeni tijekom prosinca.

– Ovo je samo dio onoga što se radi i što će ovih dana početi. Ne treba zaboraviti ni na niz manjih investicija. Činimo sve što je u našoj moći da stanovnici naše općine budu zadovoljni – podvlači Kramarić.

Ivica GETTO
Website Apps