Zajam od 480 milijuna eura (odobren na 15 mjeseci uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje, osiguran od imatelja obveznica predvođenih fondom Knighthead Capital Management), koji je Agrokor dobio u lipnju kako bi stabilizirao poslovanje, platio dio dugova, riješio problem likvidnosti te financiranje zaliha i pripremu za sezonu, prilično je uzburkao strasti.

Agrokorove kompanije nedavno su izvijestile javnost kako su sklopile ugovor o zasnivanju založnog prava na svojim nekretninama koje nisu dosad založene, upravo na temelju spomenutog zajma. Istražili smo što je sve založilo Belje, koje je Zagrebačkoj burzi i Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga poslalo dopis s čitavim nizom založenih katastarskih čestica u gotovo svim baranjskim katastarskim općinama. U prvi se mah učinilo kako je riječ o poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu, koje ne smije biti založeno. Pokazalo se kako to nije točno, što je potvrdila Anja Linić-Sikavica, direktorica Agrokorovog ureda za odnose s javnošću.

– Koncesijska prava na poljoprivredna zemljišta nisu zalog za zajam – kratko je odgovorila na naš upit. Isto je, na upit novinara, odgovorio i premijer Andrej Plenković, istaknuvši kako se moralo dati jamstvo za zaduženje, ali kako nije riječ o izvorima vode i poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu.

Kako saznajemo, među založenim nekretninama ne nalazi se ni zemljište u beljskom vlasništvu. Riječ je o nešto više od 2000 hektara obradivih površina (Belje obrađuje ukupno 20-ak tisuća hektara) koje je kupovano nekoliko godina nakon povratka u Baranju u cilju okrupnjivanja čestica – po realnim cijenama. Ispostavilo se kako je Belje, zapravo, založilo sve ostalo što ranije nije bilo založeno. Farme, zgrade, tvornice, čestice pod šumom i tla koja se ne mogu privesti kulturi.

– Od zajma su plaćeni dobavljači, a poslovanje stabilizirano – ističu naši izvori uz tvrdnju kako je tvrtka postala likvidna i profitabilna. Obrt kapitala, dodaju, prilično je velik, a Belju se javlja sve više kooperanata. Beljski se proizvodi, ističu, mogu naći i u drugim trgovačkim lancima, a ne samo u Konzumu, što ranije nije bio baš čest slučaj.

Slikovni rezultat za davor bošnjaković

Uostalom, i direktor Belja, Davor Bošnjaković, za Glas Slavonije je nedavno izjavio kako je od trenutka dolaska izvanredne uprave i povjerenika Ante Ramljaka na čelo Agrokora, najvažnije bilo spriječiti kolaps poljoprivrednih kompanija koncerna i potencijalno ugrožavanje cjelokupne hrvatske poljoprivrede. Uspješno su potom završena sjetva i žetva, a osigurano je i kontinuirano plaćanje kooperanata i dobavljača po dospijećima računa. Iz svega je jasno kako je stava da će, zbog stabiliziranog poslovanja Belja i ostalih tvrtki, pozajmica biti vraćena, a založna prava na nekretninama obrisana.

Ivica GETTO
Website Apps