Asortiman Udruge proizvođača rakije iz voća (UPRIV) odnedavno je bogatiji za još jedan zanimljiv proizvod. Ljutoj, ali pitkoj rakiji od šljive, mirisno-smirenoj rakiji od jabuke, kraljici voćnih proizvoda, rakiji od kajsije, nježnoj kruškovači, baršunastoj…, pridružio se napitak bogatog i gorkog okusa – Zrinski, prvi baranjski pelinkovac.

– Za proizvodnju Zrinskog inspirirao nas je EU projekt naziva Tematski put Zrinski – Sulejman, koji provode TZ grada Osijeka i Općina Darda, a koji razvojem turističke rute povezuje Hrvatsku i Mađarsku u porječju Drave i Dunava, dakle Međimurje, mađarsku i hrvatsku Podravinu, Baranju, Osijek i okolicu te hrvatsko Podunavlje. Također, kao inspiracija nam je poslužilo herojstvo Nikole Zrinskog pri obrani Sigeta – ističe Davorin Škoflek, dopredsjednik UPRIV-a, objašnjavajući kako je Zrinski napitak od pelina koji je nastao prema obiteljskom receptu Zrinskih. U to je vrijeme, nastavlja Škoflek, prvotno služio za vidanje rana, a nešto kasnije za “okrjepu i kuraž”.

– Napitci od pelina i dandanas se konzumiraju diljem Europe. Za naš Zrinski treba istaknuti kako mu je baza vrhunska rakija od jabuke, a nadaleko poznati gorkasti okus daje mu pelin koji beremo u Baranji. Osim pelina, u napitak dodajemo još neke ljekovite trave – priča Škoflek, naglašavajući kako je Zrinski nešto gorči od uobičajenog pelinkovca budući da se na taj način konzumirao u vrijeme Zrinskih. Puni se u boce od pola litre, a količina je, kao i kod ostalih njihovih proizvoda, limitirana, pa se, bar za sada, može kušati isključivo u kušaonici Udruge u Kneževim Vinogradima.

Zrinski je, podsjetimo, samo jedan u nizu zanimljivih alkoholnih napitaka nastalih u suljoškoj destileriji. Prije otprilike dvije godine, primjerice, ponovno je zaživjela Crvena Marta, ovaj put u obliku eliksira za žene vezanog uz legendu o Crvenoj Marti. Baza eliksiru su liker od višnje i rakija od jabuka, uz tajni sastojak za koji recept “uprivovci” ljubomorno čuvaju. Preporučuju da ga žene piju u nazočnosti svoga partnera, jer inače ne odgovaraju za eventualne posljedice, a na zamolbu da preporuče količinu napitka, sa smiješkom odgovaraju kako dovoljno govori činjenica što ga pune u bočice zapremine jednog decilitra.

17793378_10154557369412399_335313506_n

UPRIV-ova Kneževa kušaonica poznata je i prema prvoj hrvatskoj banci rakije. U jednom od trezora pohranjena je i rakija čiji je vlasnik princ Charles, koji je u ožujku prošle godine, tijekom posjete Slavoniji i Baranji, kušao UPRIV-ovu rakiju i njome se oduševio.

IMG_9628_9680

Dokaz kvalitete proizvoda nastalih u UPRIV-ovoj destileriji brojne su nagrade osvojene kako za proizvode tako i za dizajn. Prošloga je vikenda tako UPRIV sa svojom šljivovicom sudjelovao na 17. Smotri domaćih rakija u najmanjem gradu na svijetu Humu, gdje se okupio velik broj ljubitelja i proizvođača ovog alkoholnog pića. Bilo je izloženo 157 uzoraka rakija, a povjerenstvo za senzornu analizu vina i jakih alkoholnih pića te certificirani senzorni analitičari Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč najboljom šljivovicom Smotre proglasili su upravo UPRIV-ovu. Potvrda je to kontinuiranog rada na kvaliteti koju u udruzi postavljaju kao primarni cilj u proizvodnji rakija i likera. “Ovo je samo nastavak tradicije osvajanja odličja, čime nastavljamo i promociju Baranje kao izuzetno zanimljive destinacije. Dokaz je to i da ne sjedimo prekriženih ruku i ne živimo na staroj slavi”, komentira najnoviji uspjeh Škoflek.

i.geto

Website Apps