O Intervencijskom se planu u jedinom baranjskom gradu priča već više od dvije godine. Podsjetimo, riječ je o Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot-područja malih gradova na ratom pogođenim područjima, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a u cijelosti se financira iz EU fondova. Njime bi Beli Manastir i Općina Darda trebali inkasirati približno 24 milijuna eura, namijenjenih provedbi projekata koje je spomenuto ministarstvo prihvatilo u ožujku ove godine. Na ulicama Belog Manastira i njegovih prigradskih naselja od provedbe Intervencijskog plana još uvijek nije ništa vidljivo, a radovi koji su u tijeku financirani su iz nekih drugih izvora. No to ne znači da u gradskoj upravi sjede prekriženih ruku. Sve ovo vrijeme cijela je ekipa ljudi radila na njegovoj izradi te svim ostalim predradnjama vezanima za njegovu provedbu. Na upit nije li Beli Manastir u zakašnjenju za, primjerice, Dardom, u kojoj je počela obnova središta mjesta, svrstana u Intervencijski plan, u gradskoj upravi odgovaraju negativno, tvrdeći kako se paralelno radi na čak 15-ak projekata, od kojih je nekoliko u završnoj fazi.

– Pred potpisom s predstavnicima SAFU-a je projekt jačanja kapaciteta, vrijedan 2,6 milijuna kuna. Odnosi se na jačanje kapaciteta u gradskoj upravi, nabavu potrebne računalne opreme i paketa te slično. Sve je to izravno povezano s provedbom plana, a taj bi novac morali izdvojiti iz gradskog proračuna – kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako će spomenuta sredstva utrošiti na nešto drugo. Drugi projekt čija je provedba poprilično blizu, a bit će oku vidljiva, obnova je Doma kulture u Branjinom Vrhu.

– Završilo je javno savjetovanje pa ćemo vrlo brzo raspisati javnu nabavu za izvođače radova. Projekt je gotov, dozvole ishođene, a rok za otvaranje ponuda je 1. prosinca – kaže, dodajući kako bi u prvom tjednu tog mjeseca, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, trebao biti poznat izvođač radova. Radovi bi trebali početi u ožujku iduće godine i do kraja mjeseca biti gotovi. Kako smo već pisali, Intervencijskim planom predviđeno je da u Domu kulture bude smješten područni odjel belomanastirskog Dječjeg vrtića Cvrčak, prostorije za rad civilnih udruga, kao i one višenamjenske. Globalno gledajući, Dom će potpuno zaživjeti i poboljšati kvalitetu života svih stanovnika naselja. Nije tajna, kažu u gradskoj upravi, da je određenih problema bilo s vlasnikom cafe-bara smještenog u sklopu Doma, ali su oni riješeni.

Inače, Branjin Vrh, u kojemu živi približno 1200 stanovnika, nema prikladnog zatvorenog (ni otvorenog) prostora za javna događanja i aktivnosti. Jedini zatvoreni prostor društvene namjene upravo je derutna građevina Doma, sagrađena pedesetih godina prošlog stoljeća. Nešto je veći od 1000 četvornih metara, od čega je u svakodnevnoj funkciji 200-tinjak kvadrata (dućan i cafe-bar). Ostatak zgrade i okoliš poprilično su zapušteni.

Ivica GETTO
Website Apps