ČVARAK FEST

27. studenoga 2017.

Devetim Čvarak festom, koji je u subotu održan u sklopu Zimskog vašara, počele su baranjske “predbožićne čarolije”. Šezdesetak izlagača, bogata gastro i ostala ponuda te živa glazba samo su djelić onoga što je dočekalo do sada najveći broj posjetitelja, koji su u etnoselo Karanac došli iz različitih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Trinaest ekipa

– Sjećam se da sam prošle godine rekao kako je 8. Čvarak fest potukao sve rekorde posjećenosti, a sada je još više gostiju i izlagača. Ljudi su očito prepoznali našu manifestaciju i stoga ćemo se truditi da im iduće godine pružimo još više sadržaja i obogatimo ponudu, posebice onu koja se odnosi na baranjske autohtone delicije – kaže Vladimir Škrobo – Bajo, idejni tvorac i organizator Čvarak festa, naglašavajući kako su zbog ovog događaja popunjeni i smještajni kapaciteti u tom dijelu Baranje. Za titulu najboljeg čvarak-majstora, koju će nositi godinu dana, kandidiralo se 13 ekipa i pojedinaca, među kojima i ekipa sastavljena isključivo od žena. Komisiji na čelu s Tončijem Kuriljem najviše su se svidjeli čvarci iz kazana Hrvoja Kraljika iz Belišća, vlasnika OPG-a Kraljik, koji je tako titulu najboljeg obranio već treći put uzastopce. Iako je iz Belišća, Kraljik čvarke deklarira kao “baranjske”.

– Baranjski bi čvarak trebao biti tanak i dugačak. U ustima mora hrskati i ne smije biti gumenast – rekao je Kraljik. Na karanački Čvarak fest već niz godina vraća ga ugodna atmosfera, nova poznanstva, stjecanje novih iskustava te, dakako, kupaca.

Drugo je mjesto osvojila Braniteljska zadruga Donji grad Osijek, a treći je bio Istvan Telegdi. Svi su oni dobili priznanje “Ministarstva čvaraka”, koje im je u ime “ministra” uručio njegov zamjenik, Škrobo.

Još dana?

Cijena čvaraka kretala se između 80 i 120 kuna za kilogram, a ubrzo nakon završetka topljenja planuli su. Osim čvaraka, posjetitelji su kupovali kobasice, krvavice, mast, slaninu, kolače, med, orahe, lješnjake, zimnicu, vino, rakiju i niz ostalih domaćih proizvoda odnosno rukotvorina, ili su nepce iznenadili lovačkim gulašem iz kazana karanačkog lovačkog društva te grahom, kobasicama i šaranima na rašljama u “izvedbi” Baranjske kuće ili langošicama udruge Bakin šporet. Dodatni štih davali su romski tamburaši koji su zasvirali u šatoru.

Više od tisuću posjetitelja, registracijske oznake iz raznih dijelova Hrvatske, Mađarske, Austrije i Njemačke te organizirane turističke ture, među kojima i one iz Srbije, dokaz su da manifestaciju treba proširiti pa turistička branša sve glasnije razmišlja o višednevnom Čvarak festu. Organizatorima, Baranjskoj kući i Udruzi čuvara starih zanata, na ruku je išlo i vrijeme. Premda se u jutarnjim satima nad Karancem nadvila gusta magla, oko podneva se pojavilo sunce, a temperatura je bila ugodnih 14 stupnjeva Celzijevih. Sveta Kata Karančanima je tako, umjesto snijega, donijela pravo more čvaraka i gostiju na vrata. Čvarak festu nazočili su brojni predstavnici društvenog, političkog i zabavnog života Baranje i Slavonije, a posjetitelje je pozdravio zamjenik osječko-baranjskog župana, Goran Ivanović.

Ivica GETTO
Website Apps