OBRTNIŠTVO U BARANJI

29. studenoga 2017.

Približno 400 obrtnika koji zapošljavaju minimalno 600 ljudi, obrtnička je slika Baranje u ovom trenutku. Zaposlenih bi, a i obrtnika, sigurno je, bilo znatno više da država ima sluha. Tako misli Milan Nikšić, predsjednik Udruženja obrtnika Baranje.

– Obrtništvo u Baranji već je nekoliko godina stabilno, što se broja obrtnika tiče, ali moglo bi biti bolje, što znači da bi i socijalna slika Baranje mogla biti ljepša. Imam osjećaj da su obrtnici građani drugog reda, a razloga je nekoliko – priča Nikšić, tvrdeći kako je osnovni razlog slaba motiviranost od strane države. Objašnjava kako, primjerice, obrtniku koji je u obiteljskom domu otvorio obrt, rapidno raste komunalna naknada (za koju smatra da je ostavština socijalističkog režima), i sve ostale dadžbine, što potencijalne obrtnike ne potiče da počnu s poslom i zaposle nekoga iz susjedstva, svoga mjesta, ili okolice. Bez odgovora je, nastavlja, ostao njegov dopis nadležnima, u kojem je tražio da se smanje naknade obrtnicima s područja od posebne državne skrbi, čime bi se sigurno smanjio broj nezaposlenih na ovom području. Mišljenja je kako su zbog svega toga obrtnici izgubili svoj dignitet, čemu se mora stati na kraj.

– Baranjski su obrtnici, u neku ruku, najveća tvrtka u regiji, ali nismo u sinergiji s jedinicama lokalne samouprave i ovdašnjim političkim aktivnostima. Stoga ne možemo niti sudjelovati u odlukama, a da je kojim slučajem drugačije, vjerujem da bi nas bilo mnogo više i da bi velikom dijelu Baranjaca bilo bolje – kaže Nikšić. Udruženje obrtnika Baranje djeluje u prostorijama koje su naslijedili od nekadašnjih baranjskih zanatlija. Već 18 godina nisu obnavljane, a Udruženju je prijetilo i gašenje te pripajanje županijskoj udruzi. Ipak, do tog scenarija nije došlo. Nakon gotovo dva desetljeća, naime, uspjeli su obnoviti vlastito sjedište, angažiravši pri tome baranjske obrtnike. Iznajmili su i lokal u sklopu prostorija, a sve skupa rezultiralo je zapošljavanjem jednog djelatnika.

– Obnovom prostorija ujedno smo uljepšali dio grada. U blizini je Etnološki centar baranjske baštine koji posjećuje mnogo ljudi, pa mislim da smo na taj način pridonijeli i boljoj turističkoj slici – naglašava Nikšić, podvlačeći kako bi dobro organizirano lokalno obrtništvo trebalo rezultirati i poboljšanjem onog na državnoj razini. U Hrvatskoj je, dodaje, u ovom trenutku nešto više od 70.000 obrtnika, što je poprilična snaga i čimbenik stabilnosti hrvatske države.

Ivica GETTO
Website Apps