Još od mirne reintegracije Baranje u ustavnopravni poredak Hrvatske, dakle od povratka, gradonačelnici Belog Manastira i njihovi suradnici organizirali su prigodni božićni domjenak na koji su pozivali predstavnike društvenog, političkog, gospodarskog, kulturnog…, života grada, Baranje, pa čak i regije. Podsjećali su tom prigodom što je učinjeno tijekom godine te najavljivali planove za iduće razdoblje, a mala je gradska vijećnica (u zgradi Gradske uprave) često bila premala kako bi u nju stali svi pozvani. Božićno-novogodišnje domjenke plaćali su, dakako, porezni obveznici.

– Cijene domjenaka bile su različite, a u posljednje vrijeme koštali su između 7000 i 10.000 kuna, pa čak i više – saznajemo u Gradskoj upravi. S praksom organiziranja sličnih masovnih domjenaka ove je godine prekinuto.

– Odrekli smo se domjenka za uzvanike i organizirali samo skromni domjenak za zaposlene u Gradskoj upravi – kaže gradonačelnik Tomislav Rob, naglašavajući kako su, budući da je, ipak, vrijeme darivanja, ostali vjerni samo skromnijim darovima u vidu rokovnika, kalendara, upaljača, olovaka i slično. Novac koji bi bio utrošen za organiziranje domjenka utrošit će za nešto drugo.

Slikovni rezultat za POTREBITI

– Vrlo brzo, možda već između Božića i Nove godine, za iznos koji bi bio potrošen tijekom sat-dva božićnog domjenka kupit ćemo hranu najpotrebitijima – kaže Rob, dodajući kako takvih, na žalost, u Belom Manastiru nije malo. Dovoljan dokaz tomu dio je belomanastirskog gradskog proračuna koji u gradskoj upravi nazivaju socijalni program. Jedan je od boljih u regiji, njime se hvalila i prošla garnitura gradskih čelnika, a nova ga je vlast još i uvećala ugrađujući nove stavke i veće subvencije.

– U prvom se redu to odnosi na broj stipendija, dakako sukladno proračunskim sredstvima, te povećanje naknada za novorođenčad. U planu je daljnje povećanje broja stipendista, htjeli bismo stipendirati još i srednjoškolce, te sniziti cijenu boravka u vrtiću – ističe Rob, naglašavajući kako je u 2017. godini Grad iz vlastitog proračuna izdvojio više od 1,4 milijuna kuna za socijalna davanja, od čega više od 50.000 kuna za jednokratne novčane pomoći. Iz gradske su blagajne subvencionirane stanarine, odvoz otpada, komunalne naknade i slično, za što je izdvojeno više od 200.000 kuna. Podsjeća i na 150 kuna vrijedne uskrsnice za umirovljenike, na koje je utrošeno nešto više od 190.000 kuna, koliko će, najvjerojatnije, biti potrebno i za božićnice iduće godine. Premda je naglasak stavljen na najosjetljivije skupine, Grad skrbi i za ostale sugrađane. Subvencionirano je ljetovanje djece iz OŠ Dr. Franje Tuđmana i OŠ Šećerana s 40-ak tisuća kuna, izdvojeno više od 50.000 kuna za participacije u cijeni vrtića, sufinancirani troškovi nabave školskog pribora za osnovnoškolce s područja grada u iznosu većem od 160.000 kuna…

Već od 1. siječnja iduće godine Grad će povisiti naknadu za novorođenčad. Ona je do sada bila 1000 kuna po djetetu, a roditelji djece rođene 2018. godine dobit će dvostruko veći iznos.I.Getto

Website Apps