Nakon što je nedavno u Malom Lošinju, na turističkoj manifestaciji Dani hrvatskog turizma, Baranja proglašena najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma (ispred Krapine i Dalmatinske zagore), a Richard Apel iz Karanca najboljim domaćinom turističkog seljačkog gospodarstva, te nakon što su u regiju između Dunava, Drave i Mađarske stigle još tri vrijedne turističke nagrade, koje su (u sklopu poslovno-turističke burze PUT) osvojili Vladimir Škrobo – Bajo u kategoriji osobe te Restoran vinarija Josić i hotel Patria, baranjski turistički djelatnici i organizatori manifestacija ponose se novim priznanjima. U zagrebačkom hotelu Academia, naime, prekjučer je održana peta svečana dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, kojom je završila ovogodišnja akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Najboljima su uručene zlatne, srebrne i brončane plakete te posebna priznanja u kategorijama turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije, tradicijska ruralna gastronomija i vinski turizam. Među laureatima su ove godine četiri iz Baranje, kao i osječka Turistička zajednica.

U kategoriji Vinski turizam Zlatnu je povelju osvojila vinarija Svijetli dvori iz Karanca, srebrne povelje u kategorijama Poduzetnici u ruralnom turizmu i ruralno-turističke manifestacije osvojili su hotel Lug i zmajevački Vinski maraton, dok su brončane povelje u kategoriji Ruralno-turističkih projekata i Tradicijske ruralne gastronomije osvojili karanačka Akademija blata i osječka knedla. Iako ovo nisu prve nagrade za većinu njih, svi su naglasili kako im svaka nagrada mnogo znači te kako im je najdraža upravo ona posljednja.

– Sretni smo jer nagradu nismo očekivali. Ona je potvrda našeg rada i smjernica za budućnost. Prije svega, drago mi je što je nagrada samo jedna u nizu svih onih koje su stigle u Baranju – kaže Julijana Novački-Seleši, vlasnica obiteljskih Svijetlih dvora, koji su u posljednje dvije godine osvojili čak 18 zlatnih medalja za vina, od čega se posebno ponose šampionskom titulom za izbornu berbu graševine.

Hotel Lug, pak, dobro je poznata destinacija na kontinentalnoj turističkoj karti Hrvatske, kao i Akademija blata i Vinski maraton, hvalevrijedne manifestacije kakvih u Hrvatskoj nema. Vinski maraton, primjerice, pohode tisuće ljudi iz raznih krajeva Hrvatske, a što je još važnije, gosti stižu i iz inozemstva.

1338029078351

Suncokretom ruralnog turizma, inače, promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti te se, uz očuvanje izvornosti, stvaraju novi proizvodi. Iz godine u godinu sve je više kandidata za nagrade, a sve je više posebnih nagrada, što je dokaz da se pojavljuju specifikumi unutar pojedinih područja.

Ivica GETTO
Website Apps