BELI MANASTIR GRAD KOJI NESTAJE

4. siječnja 2018.

Odnos broja rođenih i umrlih stanovnika Belog Manastira, zajedno s prigradskim naseljima, i nadalje je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, zabrinjavajući. Usporedivši prošlu i pretprošlu godinu, došlo se do nimalo obećavajućih rezultata.

64 bebe

Prema podacima iz belomanastirske gradske uprave, naime, 2016. godine zatražene su 62 isplate za novorođenu djecu, što znači da ih se na području jedinog baranjskog grada toliko i rodilo. Prošle su godine, pak, isplaćene 64 naknade, ali novorođenčadi ipak ima nešto više od isplaćenih naknada.

Slikovni rezultat za novorođenčad

– Uvjet za isplatu naknade je da dijete bude prijavljeno najkasnije šest mjeseci od datuma rođenja, a budući da je najavljeno povećanje naknada za novorođenčad s 1000 na 2000 kuna, neki su roditelji svjesno čekali siječanj i primjenu nove odluke – kažu u gradskoj upravi, naglašavajući kako će ovih dana zasigurno zaprimiti dva-tri nova zahtjeva za isplatu naknade za prošle godine rođenu djecu. Premda veseli porast broja novorođene djece, zabrinjava činjenica kako je riječ tek o neznatnom porastu, te kako ih je 2015. godine, primjerice, rođeno 78. Premda je novorođenih prošle godine bilo više nego pretprošle, i nadalje je, nažalost, sve veći broj umrlih.

– Na belomanastirskim grobljima, Katoličkom, Pravoslavnom i Novom, te onima u prigradskim naseljima, prošle je godine pokopano 136 osoba – kaže Srđan Grujić, voditelj Uprave groblja Baranjske čistoće, dodajući kako je broj pokopa iz godine u godinu sve veći. Godinu prije, naime, obavljeno je 106 pokopa, dakle 30 manje nego 2017. godine.

Manje prvašića

Slično je na području cijele Baranje, u nekim njezinim dijelovima čak i gore. Vidi se to, primjerice, i po broju novoupisanih prvašića u većini baranjskih osnovnih škola.

Slikovni rezultat za prvoškolci

– U OŠ Dr. Franje Tuđmana upisala su se samo 44 prvašića, što je čak 33 manje nego 2016. godine – podsjeća ravnatelj škole, Damir Mendler, naglašavajući kako je nekoliko razloga zbog čega je tome tako. Ostaje pri ranije izrečenoj tvrdnji kako je, u prvom redu, riječ o odlascima iz Belog Manastira i negativnom prirodnom prirastu. Isti razlozi odnose se i na drugu osnovnu školu na području grada – OŠ Šećerana, u koju će ove školske godine krenuti 18 prvašića manje nego prošle. Doduše, treba istaknuti kako u ovu školu, osim stanovnika belomanastirskih prigradskih naselja, polaze i učenici iz općine Petlovac. Baranjske jedinice lokalne samouprave na različite načine pokušavaju zadržati mlade na ovom području. Premda svjesni da naknade za novorođenu djecu nisu osnovni razlog zbog kojeg se netko odlučuje za djecu i ostanak, belomanastirski gradski oci udvostručili su naknadu za novorođenčad i povećali broj studentskih stipendija, a gradonačelnik Tomislav Rob najavio je i još neke mjere u cilju popravljanja standarda. Planira, naime, uvesti stipendije za srednjoškolce te sniziti troškove boravke djece u vrtiću. Jasno mu je da će, prije svega, ljude u Belom Manastiru zadržati nova radna mjesta, pa je veći dio svojih aktivnosti posvetio onima vezanima uz gospodarstvo.

Ivica GETTO
Website Apps