POMOĆ ZA ŠTETE OD NEPOGODA

3. siječnja 2018.

Kako smo već objavili, Vlada RH odobrila je pomoć za ublažavanje posljedica elementarne nepogode olujnog vjetra, orkanske bure, suše, tuče, požara i poplave nastalih u 2017. godini na području Republike Hrvatske. Ukupan iznos pomoći je približno 99,5 milijuna kuna (od prijavljenih 3,5 milijardi kuna), a od ukupnih sredstava pomoći, 70 posto raspoređeno je za štete nastale u poljoprivredi.

Belje bez prijave

Najviše novca odobreno je za Zadarsku županiju, 21 milijun kuna, dok su slavonsko-baranjske županije inkasirale nešto manje novca. Oštećenicima u Virovitičko-podravskoj županiji namijenjeno je 13,2 milijuna kuna, onima u Vukovarsko-srijemskoj 8,7 milijuna, u Brodsko-posavskoj 7,2 milijuna, Osječko-baranjskoj 6,5 milijuna kuna, a u Požeško-slavonskoj 693.000 kuna. Što se Osječko-baranjske županije tiče, najviše novca namijenjeno je oštećenicima s područja grada Đakova (1,1 milijun kuna), dok je u Općinu Popovac stiglo simboličnih – 70 kuna. Kako ističu u toj općini, riječ o šteti od suše.

– Ove je godine, nakon proglašenja elementarne nepogode, samo nekoliko poljoprivrednika prijavilo štetu, najviše na kukuruzu i suncokretu zbog suše – kažu u Općini, naglašavajući kako ne znaju koji će poljoprivrednik s područja njihove općine “inkasirati” 70 kuna pomoći za ublažavanje posljedica elementarne nepogode. Dodaju kako im ove godine čak ni Belje nije prijavilo štetu.

S druge pak strane, zanimljivo je kako je poljoprivrednicima iz Popovcu susjedne općine Draž odobrena isplata 324.765 kuna, dok će onima s područja također susjedne općine Kneževi Vinogradi biti isplaćeno 464.555 kuna.

– Riječ je o šteti zbog suše, a najviše se odnosi na kukuruz. Mislim da je upravo kod nas prijavljena najveća šteta u Osječko-baranjskoj županiji, približno 30 milijuna kuna, ali je isplaćeno koliko je isplaćeno – kaže načelnik općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić. Podsjeća kako, nakon što župan proglasi elementarnu nepogodu, općinske službe pozivaju mještane da eventualnu štetu prijave i angažiraju se na obradi podataka.

U Čeminac ništa

I dok je u Popovac stigao “minimalac”, poljoprivrednici iz općine Čeminac nisu dobili ni lipe.

– Štetu, koje je bilo, i to poprilično, nismo imali kome prijaviti, što sasvim dovoljno govori o odnosu općinskog čelništva prema poljoprivednicima – žali se Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca, naglašavajući kako su na to i prije upozoravali te kako je i laiku jasno da su meteorološki uvjeti na nekoliko kilometara gotovo isti pa je nemoguće da su ratari s područja općina Kneževi Vinogradi i Darde, primjerice, pretrpjeli štetu, a oni iz Čeminca nisu.

Bez ikakve naknade za ublažavanje posljedica elementarne nepogode ostali su i poljoprivrednici s područja grada Belog Manastira.

Zašto su tako velike razlike od općine do općine, zapitali smo struku. Potencijalnih razloga je, tvrde, nekoliko. Manja zastupljenost određenih kultura na pojedinim područjima, navodnjavanje, nedovoljna zainteresiranost poljoprivrednika za isplatu štete ili slaba skrb jedinica lokalne samouprave samo su neki od mogućih razloga. Druga je stvar, dodaju, što je pomoć mogla biti i veća.

Ivica GETTO
Website Apps