Turizam i poljoprivreda gospodarske su grane koje su, bar za sada, strateška odrednica općine Draž. Većina energije stoga je usmjerena prema tome, što ne znači da na području ove najistočnije baranjske općine neće biti drugih infrastrukturalnih zahvata.

Vidikovac na Trojnašu

– Prioritet je uređenje Ulice dr. Franje Tuđmana u Duboševici. Projekt je prošao i očekujemo potpisivanje ugovora – kaže Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, naglašavajući kako će za radove biti izdvojeno gotovo pet milijuna kuna, od čega 85 posto iz EU fondova.

Nastavlja kako očekuje i završetak plinifikacije njegove općine. U Batini će se, pak, u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, raditi na rekonstrukciji niskonaponske mreže te uređenju bivše kinodvorane. Gajić je, pak, lokacija buduće reciklažne stanice, dok će mještani Topolja, ali i svi ostali ljubitelji prirode te Topoljskog dunavca, imati uređenu plažu i pristupnu cestu do takozvanog Prvog vira.

– Ovo su neki od značajnijih projekata čija će realizacija početi ove godine, a njima treba dodati i ostale sitnije zahvate na uređenju komunalne infrastrukture – ističe Šašlin. Jedna od zanimljivijih ideja koja je još u fazi pisanja projekta gradnja je vidikovca na Banovu brdu, na uzvisini zvanoj Trojnaš. Zahvaljujući položaju budućeg vidikovca s njega će se, tvrdi Šašlin, osim silnog Dunava i Mađarske, za dobrog vremena moći vidjeti Osijek odnosno Sombor.

– Cijela priča oko vidikovca uklapa se u naše vinske ceste, na koje ni slučajno nismo zaboravili. Posjetiteljima će biti omogućeno da uživaju u surducima, osvježe se i kušaju nešto od autohtone eno-gastro ponude. Iako relativno blizu urbanoj sredini, ovo je područje neki drugi svijet – objašnjava Šašlin. Projekt gradnje vidikovca bit će nominiran Hrvatskoj turističkoj zajednici, a njegova će gradnja sigurno pridonijeti tome da u općinu Draž dođe znatno više turista. Možda baš onih koji pristaju kruzerima u Batinu, na jedino baranjsko dunavsko pristanište. Iako je u batinsku luku prvi kruzer (River Aria) pristao još u ožujku 2015. godine, kada se iz njega iskrcalo približno 140 turista, većinom Amerikanaca, Baranjci od “kruzeraša” veće koristi nisu imali. Prve kruzere, doduše, dočekivali su štandovi s domaćim proizvodima, tu i tamo netko je nešto uspio prodati, no sve skupa nije vrijedno spomena.

Uzaludno lobiraju

– Prošle je godine u Batinu pristao 48 kruzera, ali putnici nisu posjetili ni jedno baranjsko turističko odredište. Iznimka se dogodila samo jednom, kada je kruzer, u koji su se putnici po povratku s kopna morali ukrcati, kasnio približno dva sata. Tada su svi otišli do Spomenika pobjede i u tamošnjem ugostiteljskom objektu degustirali baranjska vina – kažu u TZ općine Draž, naglašavajući kako razgovaraju s touroperatorima, lobiraju, šalju dopise, ali uzalud. Sličan broj kruzera u dunavsku će luku u Batini sigurno pristati i ove godine, a budući da se program dogovara znatno ranije, prema svemu sudeći ni ove godine baranjski turistički djelatnici od njihovih dolazaka – neće imati ništa. Svi se nadaju kako baranjski “kruzerski post” neće trajati vječno, te kako će se obistiniti riječi koje je, u ožujku 2015. godine prilikom dočeka prvog batinskog kruzera, izgovorio tadašnji zamjenik ministra prometa, pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić. Podsjetimo, naglasio je tada kako je opravdana svaka kuna koju je Vlada RH uložila u gradnju batinske luke (desetak miljuna kuna), naglasivši kako je to je novi oblik mogućnosti razvoja gospodarstva. Uspoređivala se tada batinska luka s Dunavskim vratima Baranje koja su, nažalost, za Baranjce još uvijek – zatvorena. Tko je tomu kriv, teško je odgonetnuti. Gradnja luke lokalnu je samoupravu potaknula na uređenje središta Batine, prilazne ceste spomeniku Batinskoj bitki i slične projekte, ali je, očito, to bilo nedovoljno. Zamoljen za komentar, jedan baranjski turistički djelatnik poručuje kako se treba okrenuti Europi, tražiti nove kontakte i potencijalne goste jer su rijetki oni koji dolaze sami od sebe, posebice kada je riječ o organiziranim skupinama. A one koje stižu u batinsku luku odavno su zauzete i njihov je program već dogovoren.

Ivica GETTO
Website Apps