NAPOKON OBNOVA DOMA KULTURE

14. veljače 2018.

Zabava organizirana u subotu u povodu tradicionalnog “brnjevarskog” pokladnog jahanja bila je posljednji događaj u Domu kulture tog belomanastirskog prigradskog naselja uoči njegove cjelovite obnove.

Rok studeni 2018.

Već u nedjelju mještani Branjinog Vrha Dom su potpuno ispraznili, a prekjučer je počelo takozvano uređenje gradilišta. Službeno, radovi na njegovoj obnovi trebali bi početi već u petak, a rok za njihov završetak studeni je ove godine. Radove će izvoditi djelatnici osječke tvrtke Massa, koja je poslala najpovoljniju ponudu. Riječ je o jednom od projekata u sklopu Intervencijskog plana, za koji su već mnogi Belomanastirci sumnjali da uopće postoji. Podsjetimo, riječ je o Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot-područja malih gradova na ratom pogođenim područjima, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a u cijelosti se financira iz EU fondova. Njime bi Beli Manastir i Općina Darda trebali inkasirati približno 24 milijuna eura… Dom kulture u Branjinom Vrhu dobit će sasvim novo lice i interijer. Intervencijskim planom, naime, predviđeno je da u njemu bude smješten područni odjel belomanastirskog Dječjeg vrtića Cvrčak, predviđene su i prostorije za rad civilnih udruga, kao i one višenamjenske. Globalno gledajući, Dom će potpuno zaživjeti i poboljšati kvalitetu života svih stanovnika tog prigradskog naselja. Nije tajna, tvrde u Gradskoj upravi, da je određenih problema bilo s vlasnikom cafe-bara smještenog u sklopu Doma, ali su problemi riješeni mirnim putem, tako da više nema značajnijih prepreka za početak provedbe projekta.

Slavit će dva dana

– Branjin Vrh, u kojemu živi oko 1200 stanovnika, nema prikladnog zatvorenog ni otvorenog prostora za javna događanja i aktivnosti u lokalnoj zajednici. Jedini zatvoreni prostor društvene namjene upravo je derutna građevina Doma, sagrađena pedesetih godina prošlog stoljeća – pričaju mještani, napominjući kako će u povodu otvaranja obnovljenog objekta slaviti dva dana. Dom je, inače, nešto veći od 1000 četvornih metara, od čega je u svakodnevnoj funkciji 200-tinjak (dućan i cafe-bar). Ostatak zgrade i okoliš poprilično su zapušteni. Važno je istaknuti kako su, u sklopu Intervencijskog plana, počeli radovi na rušenju postojećih objekata u gradskom vlasništvu, smještenih na koridoru buduće, 140 metara duge prometnice, koja će spojiti Ulicu Vladana Desnice sa Zvonimirovom. Cilj joj je, među ostalim, bolja prometna povezanost slijepog dijela Ulice kralja Zvonimira s ostatkom grada, odnosno protočnost prometa u užem središtu grada.

Kako stoji u obrazloženju potrebe za rekonstrukcijom Doma kulture u Branjinom Vrhu, zbog godina nebrige, ali i nestručnog saniranja poslije Domovinskog rata, u vrlo je lošem stanju pa jedan njegov dio u ovom trenutku nije moguće koristiti. Rekonstrukcijom bi postao multifunkcionalan prostor, unutar kojeg će se riješiti problem nedostatnih vrtićkih kapaciteta, što je na području Belog Manastira velik problem, s obzirom na to da se aktivnosti predškolskog odgoja odvijaju u neadekvatnim uvjetima.

Ivica GETTO
Website Apps