NOVI VLASNIK DVORCA U BILJU

15. veljače 2018.

Ugovor o darivanju kojim su Hrvatske šume predale dvorac Eugena Savojskog Osječko baranjskoj županiji i općini Bilje potpisan je u sjedištu te općine. Na taj će način povijesni dvorac biti spašen od propadanja, a kroz projekte obnove uvrstit će se u turističku ponude toga područja

Dvorac Savojski u Bilju kreće u novi život

Dvorac Eugena Savojskog u Bilju neće više biti ruglo i zanemarena povijesna baština. Odlukom hrvatske Vlade javno poduzeće Hrvatske šume kao vlasnik darovale su tu nekretninu procijenjene vrijednosti 1,8 milijuna kuna Osječko – baranjskoj županiji i općini Bilje. Potpisivanjem ugovora između voditelja podružnice Hrvatskih šuma Osijek Vlade Jumića, župana Ivana Anušića i načelnika općine Bilje Željka Cickaja to je i potvrđeno, tako da su novi vlasnici dobili priliku dvorac obnoviti i dati mu novu namjenu.

“Naša je procjena da bi obnova dvorca da smo prije u nju krenuli koštala između 10 i 15 milijuna kuna”, rekao je voditelj Hrvatskih šuma Jumić. “Čeka se nova procjena vrijednosti obnove te nekretnine, a sredstva bi se osigurala projektima iz raznih fondova, te proračunima općine i Županije”, rekao je župan Anušić. “Nova namjena dvorca bila bi turistička i obnovio bi se prema izvornim nacrtima”, dodao je načelnik Cickaj. Kako su napomenuli novi vlasnici, na obnovu se neće dugo čekati.

Neven Knežević

Website Apps