TKO JE VLASNIK DVORANE

21. veljače 2018.

Kada je u povodu Dana Belog Manastira, 11. studenoga 2007. godine, otvorena nova nastavno-sportska dvorana, sreći belomanastirskih sportaša nije bilo kraja. Rukometaši, košarkaši, odbojkašice i brojni drugi konačno su dobili krov nad glavom, a jedini baranjski grad i mjesto za održavanje raznih kulturno-zabavnih te sličnih događaja. Dvorana je sagrađena u srednjoškolskom kompleksu, dakle na zemljištu koje je u vlasništvu triju srednjih škola. Budući da je belomanastirskoj Gimnaziji, Prvoj i Drugoj srednjoj školi osnivač Osječko-baranjska županija, znači da je nastavno-sportska dvorana zapravo sagrađena na županijskom zemljištu.

Nevažeći poluugovor

No, Osječko-baranjska županija nikada nije dala suglasnost za gradnju dvorane. Tadašnje su ju političke strukture nekako izbjegle pa je prijašnji osječko-baranjski župan znao u šali reći kako jednostavno mogu dati nalog za njezino rušenje. Do toga ipak neće doći, ali su belomanastirski gradski oci odlučili urediti status dvorane, o čemu su nedavno razgovarali sa županom Ivanom Anušićem i njegovim suradnicima.

anušić

Dvorana je, naime, u vlasništvu srednjih škola, a to je postala supotpisom triju tadašnjih ravnatelja. Istovremeno, Grad Beli Manastir njezin je zakupodavac, što ne može biti jer nije upisan u vlasnički list.

– Želja nam je točno definirati gradski status. Prošlo je već više od 10 godina otkako je dvorana sagrađena, a nekakav poluugovor koji imamo praktički je nevažeći – tvrdi gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Zadovoljni su, kaže, dosadašnjom suradnjom sa Županijom, ali je sve potrebno i pismeno definirati kako bi se točno znale obveze za njezino tekuće održavanje i buduće investiranje. Izrazio je nadu da će sa Županijom postignuti dogovor te da će i Grad Beli Manastir biti upisan kao njezin suvlasnik, to više što se godišnje, posredovanjem Zajednice sportskih udruga grada Belog Manastira, iz gradskog proračuna izdvaja više od 170.000 za dio režija. Budući da je riječ o objektu starom više od 10 godina, treba početi razmišljati i o većem ulaganju u neke njezine dijelove.

Prozori, videonadzor

– Prije svega to se odnosi na svjetlarnike (prozori na krovu dvorane, nap. a.), koji su porozni. Tijekom 11 godina oštetili su ih kiša, snijeg i najviše led pa ih je potrebno promijeniti. Predviđeni troškovi za to iznose 200-tinjak tisuća kuna – objašnjava Zlatko Novak, glavni tajnik Zajednice sportskih udruga grada Belog Manastira, koja ured ima upravo u dvorani. Dodaje da je potrebno uvesti i videonadzor zbog sve učestalijih provala, za što su potrebne veće investicije. Dakako, nastavlja, postoji još čitav niz sitnijih, koje također koštaju. Podsjeća da je prošle godine Grad investirao u peć, čija je vrijednost bila 60.000 kuna. Nikad se ne zna što je sljedeće pa je to jedan od osnovnih razloga zbog kojih belomanastirski gradski oci točno žele regulirati status. Inače, dvorana godišnje stoji nešto više od pola milijuna kuna.

– Struja je, primjerice, 160.000 kuna, plin 200-tinjak tisuća, a svemu treba dodati i troškove za vodu i tekuće održavanje – kaže Novak.

Osim Grada Belog Manastira, u financiranju hladnog pogona sudjeluje resorno ministarstvo posredovanjem Županije. Kada se budu točno utvrdili vlasnički odnosi, moguće je i apliciranje na razne fondove.

Ivica GETTO
Website Apps