U Belom Manastiru, ako se izuzme HVIDRA, trenutačno ne postoji udruga koja se aktivno bavi civilnim invalidima i rješavanjem njihovih problema. Do prije tri godine o invalidima je skrbila Udruga osoba s invaliditetom Baranjsko srce. Nakon što je završila u stečaju i prestala raditi, dio njihovih poslova preuzela je Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Baranjski leptirići. Koristili su se i prostorijama u Osječkoj ulici, kamo su brojni invalidi svakodnevno dolazili obavljati razne poslove. Odnedavno na tamošnji se telefon ne javlja nitko, a prostorije zjape prazne. U njih bi se trebala preseliti udruga Prijatelja svetog Martina, ali oni ne skrbe o invalidima na način kao što su to činile spomenute udruge.

– Naša udruga pravno i nadalje postoji, ali ne radimo s članovima – priča predsjednik Baranjskih leptirića Držislav Šušak, objašnjavajući kako ne rade jer nemaju novca. Tvrdi kako su imali dvjestotinjak članova u Baranji, dok su godišnje od jedinica lokalnih samouprava inkasirali ukupno 27.000 kuna, s čime je nemoguće ozbiljnije raditi. Nezadovoljan je i načinom na koji se dijeli proračunski novac, pa se ove godine nisu ni javili na natječaj koji je raspisao Grad. Prostorije na Osječkoj ulici vratili su vlasniku – Gradu Belom Manastiru.

baranjskileptirici2

– Prostorije smo vratili jer smo smatrali kako nije u redu držati ih prazne i zaključane, te kako bi ih Grad trebao dodijeliti onima kojima su potrebne. Uostalom, što će nam prostorije od 90-ak kvadrata kada nemamo novca održavati ih i tamo imati zaposlenu osobu – tvrdi Šušak. U proteklom razdoblju, nastavlja, tamo je bila zaposlena djelatnica koja je obavljala poslove vezane uz invalidne osobe. Ovjeravala je njihove članske iskaznice, potvrde kojima mogu ostvarivati svoja zakonom zajamčena prava i slično. Epilog nepostojanja udruge koja skrbi o invalidima mogao bi biti, primjerice, gubljenje nekih prava koje invalidi zakonski ostvaruju, bolje rečeno teži put k ostvarivanju tih prava. Kako bilo da bilo, u jedinom baranjskom gradu ne postoji ni jedna udruga koja aktivno skrbi o civilnim invalidima, premda potreba i te kako postoji. Prema podacima populacija invalidnih osoba u Baranji nije tako mala. Svojevremeno je, sukladno podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Baranji bilo približno 6000 osoba s raznim vrstama invalidnosti. Uoči prestanka rada, udruga Baranjsko srce imala je 400-tinjak članova, od kojih 44 osobe u kolicima. Iz gradske uprave poručuju kako će učiniti sve da u Belom Manastiru ponovno počne raditi udruga koja će skrbiti o osobama s invaliditetom.

Ivica GETTO
Next Post
»
Website Apps