LOVAC PROTIV MRAZA

25. ožujka 2018.

Pleternička tvrtka za prodaju poljoprivrednih strojeva, priključaka i ostale opreme “Danijel”, organizirala je terensku prezentaciju novoga stroja – “lovac protiv mraza”, u voćnjaku OPG Bojić, u Skenderovcima. Ovaj stroj pokazao se kao efikasan u voćnjacima i vinogradima te je sve više interesantan voćarima i vinogradarima, jer već nekoliko godina kasni mrazevi smanjuju, ili u potpunosti unište očekivani urod voća i/li grožđa. Stroj je vrlo jednostavan, postavlja se na traktor, a radi na principu upuhivanju toplog zraka u redove voćaka, ili vinove loze. Na prezentaciji ovoga stroja proizvedenog u Poljskoj, a koji prodaje tvrtka “Danijel”, pojavilo se mnogo voćara i vinogradara iz Požeštine, ali i iz ostalih dijelova Slavonije i Baranje.

– Princip rada stroja vrlo je jednostavan, tuba visine četiri metra uvlači topliji zrak s veće visine, a u donjem dijelu taj se zrak još zagrijava s dva plamenika na plavi dizel. Taj topli zrak ventilatori ispuhuju s obje strane u redove voćnjaka ili vinograda. Na taj način podižu temperaturu za nekoliko stupnjeva i sprječavaju štetu od ranih jutarnjih mrazeva. Imamo već i pozitivnih iskustava od ljudi koji su ih već nabavili i koristili prošle godine u vrijeme mrazeva, a otkako je mraz nekoliko godina zaredom napravio velike štete, interes za stroj je povećan. Upravo ti zadovoljni korisnici naši su najbolji promotori – istaknuo je Danijel Čorak, vlasnik i direktor tvrtke te dodao da je cijena ovoga stroja (od 44 tisuće kuna naviše, ovisno o stupnju opreme stroja), povoljnija od cijene sličnih strojeva konkurencije.

Tijekom noći ovaj stroj može u višesatnom prolasku kroz redove voćnjaka i vinograda zaštiti od četiri do pet hektara nasada. Ovisno o temperaturi, efikasan je u prolasku kroz svaki treći, četvrti ili peti red. Sa zaštitom voćari i vinogradari trebaju krenuti, uz praćenje prognoze i mjerenja u samom vinogradu ili voćnjaku, obično u jutarnjim satima kada se temperature spuštaju. Tijekom noći, ili u jutarnjim satima, trebaju kroz nekoliko sati više puta proći kroz redove i na taj način podići kritičnu temperaturu iznad ništice.

Povoljno iskustvo s “lovcem protiv mraza” ima voćar Ivan Bašić iz baranjskog Čeminca koji je već prošle godine u vrijeme proljetnih mrazeva koristio stroj. On obrađuje ukupno 28 hektara voćnjaka.

– Prošle sam godine stroj upotrijebio u mladom voćnjaku gala jabuke od četiri hektara i uspio sam spasiti cijeli urod. Ovo je bila treća godina i bio je dobar urod. Imamo svoju meteorološku stanicu i kad smo vidjeli da temperatura pada ispod nule upalili smo traktor, aktivirali stroj i krenuli među redove. Radili smo nekoliko sati, vozili kroz svaki četvrti red. Potrošnja je mala i super je što je dizel, jer neki slični strojevi imaju plin, a tu je problem s onim velikim bocama, jer pitanje je imaš li ih dovoljno, koliko će dugo izdržati, a ovdje je sve vidljivo i plavi dizel dostupan je na svakom imanju. Stroj je vrlo pokretljiv i u odnosu na druge nije skup. Ja sada pregovaram da kupim još jedan ili dva, jer mi za veliku površine voćnjaka treba više komada za cijelu zaštitu voćnjaka – rekao je Bašić.AGM Kruna

Website Apps