KARANAC PREDSTAVIO PRINCEZE

26. ožujka 2018.

Ekipa Tri kuma iz Valpova donijela je najtežu “princezu pušnice” – slaninu, na 9. karanački Proljetni vašar, održan u sklopu manifestacije Uskrs u Baranji, koju je, uz karanačku Baranjsku kuću i udrugu Čuvara starih zanata, organizirao TZ Baranje.

– Slanine sušimo zbog sebe, a ovo nam je prvo sudjelovanje na karanačkom Proljetnom vašaru – rekla su uglas tri kuma, ponosno pozirajući ispred pozamašne princeze slavonsko-baranjskih pušnica.

Svi koji su poželjeli na vlastitoj trpezi osjetiti “prinčevski čar”, za kilogram su trebali platiti simboličnih 60 kuna. Slanina je, inače, dimljena dva i pol mjeseca, a dobila je osam dimova.

Osječka Udruga branitelja Donji grad i jagodnjački OPG Kolarević osvojili su drugo, odnosno treće mjesto, a natjecanju se izložilo desetak prilično teških princeza pušnice. Svi od njih najavili su dolazak i iduće godine.

Karanački Proljetni vašar okupio je rekordnih 90 izlagača iz različitih krajeva Baranje i Slavonije. Kao i uvijek do sada, prevladavali su štandovi sa suhomesnatim delicijama, kolačima, proizvodima od meda, vinima i rakijama, onima iz domaće radinosti i brojnim drugim.

Bilo je u Karancu, zaista, svega i svačega, za svačiji ukus ponešto. Budući da se bliži najveći katolički blagdan, Uskrs, izlagači su sa sobom donijeli raznobojne pisanice, ali i šunke, odnosno plećke, sastavni dio pravog baranjskog Uskrsa. Oni čiji kućni budžeti nisu dopustilo luksuz zvan kupnja šunke ili plećke, zadovoljili su se dimljenim buncekima, da im sa štednjaka nešto zamiriši, premda su ovi karanački primjerci imali i popriličnu količinu mesa. Nisu izostale ni kobasice, potpuno suhe ili one s dva-tri dima, a ni ostali kolinjski proizvodi.

KnezeviVinogradiFisijada07

Ako je netko od posjetitelja odlučio u Karancu ostati na ručku, nije se razočarao. Kuhao se grah, čobanac, bilo je šarana na rašljama, a najviše pozornosti izazvale su pikantne kobasice iz kotlovine. Ni djeci, koja su pravila društvo roditeljima, nije se žurilo kući… Vozila su se vlakićem i jela domaće kolače, čija je cijena bila tri kune po komadu. Upravo cijene privukle su one koji su planirali obogatiti uskrsnu trpezu, pa su se šunke kretale od 70 do 80 kuna po kilogramu. Od 80 do 100 kuna prodavali su se čvarci, a kobasice su bile između 50 i 80 kuna za kilogram. Kako je vrijeme odmicalo, na karanačku poljanu, potaknuti pravim proljetnim vremenom, dolazilo je sve više ljudi, među kojima i brojni jednodnevni ili višednevni turisti, koji su odlučili spojiti vikende i odmoriti se u seoskom okružju, tako blizu, a tako daleko od gradske vreve.

Ivica GETTO
Website Apps