Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob u proteklih desetak mjeseca nije mnogo toga napravio, pa od predizbornog gesla “Pokrenimo grad” za sada nema ništa, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Marko Bogatić, predsjednik GO-a SDP-a, dodavši kako su projekti koji su u tijeku započeti u vrijeme SDP-ova mandata. Sve skupa, nastavio je, utjecat će na nastavak demografske katastrofe. Napomenuo je da GO SDP predlaže nekoliko mjera u svrhu demografskog oporavka: besplatan vrtić, besplatni školski udžbenici, stipendiranje srednjoškolaca strukovnih usmjerenja (10-ak stipendija po 500 kuna), te stipendije od po 1000 kuna za sve studente. Sve nabrojeno, dodao je, bilo bi moguće ostvariti s približno dva milijuna proračunskih kuna. Na upit zašto to nije učinjeno u vrijeme njihova mandata, Bogatić kaže kako je u proračunu sada više novca jer su nakon porezne reforme veći izvorni prihodi, a u gradski proračun sjeda i prihod od komunalne naknade za objekte u državnom vlasništvu. Osim toga, nastavio je, prije dvije godine otplaćen je kredit koji je Grad godišnje opterećivao s 1,2 milijuna kuna, dok je 130 milijuna kuna osigurano Intervencijskim planom.

– Gradski proračun iznosi rekordnih 90 milijuna kuna pa je povećana naknada za rođenje djeteta, dodijeljeno je 300 kuna pomoći za nabavu udžbenika te pet novih stipendija, što je sve skupa približno 250.000 kuna, premalo u odnosu na katastrofalnu demografsku situaciju – tvrdi, zamjerajući gradskoj vlasti što je iz proračuna izdvojila 1,2 milijuna kuna više nego prošle godine za košnju trave. Kaže “kako trava ne raste brže nego lani”, već da je taj potez učinjen isključivo stoga što je u Baranjskoj čistoći 20-ak posto više zaposlenih nego što ih je bilo do prije nepunih godinu dana pa se tako financiraju njihove plaće.

Nezaobilazna tema bila je obnova gradskih bazena. “Kada je aktualni gradonačelnik došao na vlast, odlučeno je da bazeni ostanu zatvoreni. Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća donijeli smo proračun u kojemu je za obnovu bazena predviđeno kreditno zaduženje od 4,5 milijuna ove godine i 1,5 milijuna iduće. Prošle su već tri sjednice Vijeća, sutra (danas, nap. a.) nova je sjednica, ali ne donosimo nikakvu odluku o kreditnom zaduženju”, tvrdi Bogatić, navodeći kako je procedura za ishođenje kredita dobro poznata – odluka Gradskog vijeća, a potom odobrenje Ministarstva financija. Dodaje da ni jedna nova kuna u proteklih deset mjeseci nije stigla u gradski proračun, bez obzira na “navodnu (stranačku) sinergiju gradske uprave, Osječko-baranjske županije i Vlade RH”. Ivica Getto

Website Apps