Dvornići iz Belog Manastira strahuju kako neće imati novca za sve troškove koje ih čekaju zbog Dorianove transplantacije bubrega u Padovi. Tamo će biti najmanje dva mjeseca.

Dorian (2) se prije nekoliko dana prvi put spustio niz tobogan. Spust od dvije sekunde tek je nakratko podsjetio njegove roditelje na to kako i on za koji mjesec može imati normalno djetinjstvo poput svojih vršnjaka.

– Prošlo je točno godinu dana otkad smo stigli u Zagreb. U tih godinu dana naš je Dorian prvi put na Veliki petak izašao iz bolnice. Nije trajalo dugo. Stanje mu se pogoršalo i nakon tri dana se vratio u krevet – govori Renata Dvornić (34), Dorianova majka. Njezin je sinčić drugi rođendan dočekao na Odjelu za nefrologiju u KBC-u Zagreb.

Kako su nam ispričali Renata i Momir (30) iz Belog Manastira, njihov je sin netom nakon navršene prve godine odjednom počeo povraćati krv. Ubrzo je završio u osječkoj bolnici, a onda su ga prevezli u Zagreb. Liječnici su njegovim roditeljima tek kasnije rekli kako su Doriana te noći u vozilu Hitne pomoći nekoliko puta oživljavali. Ostali su u šoku jer su smatrali kako njihov sin ima tek zapetljaj crijeva i da će se uskoro vratiti kući.

No ispostavilo se kako je stanje puno ozbiljnije. Na intenzivnoj njezi Dorian je bio dva mjeseca. Zbog “misteriozne” bolesti, kako su je nazvali Renata i Momir, Dorianu su otkazala oba bubrega. Sad je na dijalizi. Prema zadnjim informacijama, dječak se bori s 14 dijagnoza. Obitelj je bez kćeri Lane (5) nekoliko mjeseci živjela na katu župnog ureda koji se nalazi u krugu bolnice. No nakon što je njihova priča odjeknula u javnosti, uspjeli su prikupiti otprilike 75.000 kuna. Preselili su se u dvosoban stan kraj bolnice jer drukčije više nisu mogli. Dorian zahtijeva konstantnu skrb, a trenutačno čeka na transplantaciju tatina bubrega.

Suprug ima još dvije pretrage za transplantaciju. Ako sve bude uredu, kao što je bilo dosad, Momir će mu biti donor. Na operaciju moramo ići u Padovu u Italiji jer ovdje ne operiraju ovako male pacijente. On nema još ni deset kila jer zbog sonde slabo jede i pije – rekla je Renata. Dodaje kako u Padovu prvo moraju na pretrage, koje traju otprilike deset dana, zatim se vraćaju, a tek onda ponovno idu na operaciju. Momir se od zahvata mora oporavljati najmanje dva mjeseca, a strah da Dorian tatin bubreg odbaci traje godinu dana.

99a49f85a2397ae585dd

– Troškovi su zaista veliki. Moramo i tamo unajmiti stan. Nitko od nas dvoje ne radi. Stalno smo s Dorianom u bolnicama. Financijska situacija je vrlo teška. On pije mnogo lijekova. Neki su besplatni, a za druge doplaćujemo i 90 kuna – rekla je zabrinuta Renata, koja strahuje da, kada dođe vrijeme za transplantaciju, oni neće imati dovoljno novca za put. – Ljudi su nam zaista puno pomogli. Iznenadila sam se kad sam shvatila da ima toliko dobrih ljudi. Zvali su nas, raspitivali se, dolazili su nam čak i na odjel. Ima onih koji bi svoje zadnje dali – rekla je Renata. Dječak, koji je prohodao u bolnici, a da prije toga nije ni puzao, ne odvaja se od svog plišanog miša i Miki Maus kape. Zbog bolesti zaostaje za djecom svojeg uzrasta.

– Još ne govori. Kaže tu i tamo ‘mama’, ali ništa drugo ne zna. Sad je s nama u stanu i to mu puno znači – dodala je Renata, koja je sretna što joj je dijete napokon u vlastitom krevetu. I mi smo upoznali Doriana, koji nas je znatiželjno promatrao svojim velikim plavim očima. Prekinuli smo ga u popodnevnom “drijemanju”. Kod kuće je, kažu roditelji, mnogo opušteniji i ima više prostora za sebe. Nakon godinu dana u bolnici, još se nije privikao na novi dom, koji se nalazi ni 100 metara od bolnice.

– Kad sve ovo prođe, planiramo unajmiti stan i trajno se preseliti u Zagreb. Želimo normalno živjeti. Taman će nam curica krenuti u prvi razred – rekli su Dorianovi roditelji

64d8fede10c05eea9c23

Ono što Dvornići ističu je: ‘Želimo svojem sinu normalan život’. No na putu toga im stoji veliki problem. Naime, nemaju novca za put u Padovu, gdje će biti najmanje dva mjeseca.

Ukoliko želite pomoći ovoj obitelji da ostvari svoje snove te da ova topla priča dobije svoj sretan završetak isto možete učiniti donacijom na račun Doriana Dvornića: IBAN HR44 2340 0093 2321 9172 7 te devizni račun: HR75 2340 0093 2321 9175 1 !

 

Website Apps