U belomanastirskom hotelu Patria jučer je održana početna konferencija projekta EU Baranja, koji tijekom idućih devet mjeseci provedbe ima cilj baviti se gorućim problemom demografskog odljeva i načinima njegova sprječavanja. Brojnim radionicama, panel-raspravama, studijskim putovanjem i sličnim aktivnostima projekt bi trebao pružiti potrebne informacije o mogućnostima povlačenja sredstava iz europskih i nacionalnih fondova, a sve u svrhu realizacije osobnih poslovnih ideja i zadržavanja mladih. Projekt, koji je osmislio LAG Baranja, uz potporu Osječko-baranjske županije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, težak je 60.000 kuna, a usmjeren je prema svim potencijalnim dionicima, najviše mladim poljoprivrednicima i potencijalnim turističkim djelatnicima.

------ 3 color slbar

– Osječko-baranjska županija pokušava preko raznih mjera potpora usmjerenih prema poljoprivrednicima zadržati mlade na ovim područjima. Poljoprivreda je osnova našeg gospodarskog razvoja – rekla je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije, naglašavajući kako se cijela priča oko mjera odnosi i na sve ostale djelatnosti koje su povezane s poljoprivredom, također vezane uz ostanak mladih.

Na konferenciji je govorio i Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje. Naglasio je kako na sve moguće načine žele zadržati mlade na ovim područjima, kako cijeli proces traje relativno dugo i da se ništa ne može napraviti preko noći. Tvrdi kako bi postojeći državni poticaji, i oni koji su u najavi, mogli pridonijeti u mnogočemu.

– Svijetli su primjer baranjske vinarke, koje su preuzele posao svojih očeva. Začetnici bavljenja vinskim turizmom prepuštaju posao mladima, a sudeći prema uspjesima baranjskih vina, čini se da je priča dobro krenula – kaže Perkušić, ponavljajući kako bez mukotrpnog rada, preko noći, nitko nije prosperirao.

Dogradonačelnica Belog Manastira, Ivana Bandov Paulić, naglasila je kako u gradskoj upravi također čine sve kako bi zaustavili odljev mladih obitelji.

------ 2 color slbar

– Da znamo recept, ne bismo se ovdje nalazili. Pokušavamo sve kako bismo ih zadržali. Otvaranje radnih mjesta, povećanje rodiljnih naknada, veći broj stipendija, razni poticaji iz gradskog proračuna… samo su neke od mjera kojima mlade nastojimo zadržati na ovom području – naglašava Bandov Paulić, napominjući kako bi se trebao promijeniti i način razmišljanja o “boljem životu”.

Očekuju se i konkretniji potezi s državne razine, a postoje i mišljenja da “previše socijalna” država u znatnoj mjeri utječe na manjak radne snage.

Ivica GETTO
Website Apps