Do rujna ove godine trebala bi biti gotova najnovija belomanastirska pješačko-biciklistička staza, dio 3,6 milijuna kuna vrijednog međunarodnog projekta Bike & Boat. Realizacija ovog projekta službeno je krenula u srpnju prošle godine, kada su gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i gradonačelnik prijateljskog grada Mohača Jozsef Szeko potpisali Partnerski sporazum o provedbi projekta. Projekt za cilj ima spojiti Beli Manastir s europskim koridorom Eurovelo 6. U njegovu će sklopu biti sagrađena pješačko-biciklistička staza koja će se nastaviti na onu već sagrađenu do crkve svetog Martina, što je ujedno i spoj s ranije sagrađenim stazama oko Šećeranskog jezera i ostalih.

– Pješačko-biciklistička staza vodit će do južne katastarske granice Belog Manastira, neposredno uz ulaz na beljsku vinsku cestu, a dužina će joj biti dva kilometra. Budući da državnom cestom D-7, koja vodi od graničnog prijelaza Duboševica do Osijeka, dnevno prođe nekoliko stotina teških kamiona i dvostruko više osobnih automobila, nije potrebno isticati u kakvoj su opasnosti biciklisti koji njome prometuju, te koliko će buduća pješačko-biciklistička staza za njih značiti – kaže Rob. Dodaje kako je njezino globalno značenje višestruko, za turistički razvoj Baranje i njezinog jedinog grada kao i za lokalno stanovništvo. Turističko značenje vezano je uz spoj na Eurovelo 6, dok će njezino lokalno značenje biti vezano uz trasu. Ona, naime, vodi uz istočni rub državne ceste D-7, preko koje će prijeći kod bistroa Kod Kaje, što znači da će na tom dijelu ceste napokon biti i kronično potreban pješački prijelaz. Nadalje, trasa nastavlja uz Croduxovu benzinsku crpku, a još jedan pješački prijelaz bit će obilježen na cesti koja se, u smjeru Petlovca i Belišća, odvaja od “sedmice”. Tom će stranom pješačko-biciklistička staza voditi sve do Cestinga, gdje prelazi na suprotnu stranu, čime će Belomanastirci dobiti još jednu zebru.

– Bilo je primjedbi na relativno veliki iznos potreban za gradnju pješačko-biciklističke staze, pa stoga upozoravam kako će iz gradskog proračuna za nju biti izdvojeno samo tri posto od ukupne vrijednosti projekta – podvlači Rob.

Ivica GETTO
Next Post
»
Website Apps