ISKOČI IZ DUGA

22. svibnja 2018.

“Iskoči iz duga” radionica Hrvatske udruge banaka namijenjena prezaduženim i blokiranim građanima održat će se u utorak, 22. svibnja, u Pučkom otvorenom učilištu Osijek (Jägerova 6), s početkom u 17 sati. Radionica je besplatna.

HUB je, u suradnji s financijskom tvrtkom BE-ON, dnevnikom 24sata i tjednikom Express, slične radionice već održao u Zagrebu i Splitu i bile su izuzetno posjećene. Ideja za održavanje radionica za prezadužene i blokirane građane proistekla je iz analiza koje je provodio HUB, a odnosile su se na iznose i blokirane račune, kako bi se definiranjem problema pokušalo pronaći odgovarajuće rješenje. “Društvo treba pozitivne primjere te se nadamo da će oni pozitivno utjecati na sve građane koji do ovog trenutka nisu imali mogućnosti izaći iz blokade. Rješenja i izlazi uvijek postoje, moramo vjerovati u to. Svaki blokirani građanin ima svoje specifičnosti i uzroke zašto je blokiran te svakome od njih treba otvoriti vrata da se kroz razgovor, traženje individualnog rješenja, a na zakonit i praktičan način pomogne da izađe iz situacije u kojoj nema financijsku slobodu”, stoji u pozivu na radionicu “Iskoči iz duga”.
Na prvim radionicama bilo je vidljivo kako svaki blokirani građanin ima individualnu situaciju te je potrebno uz stručnjake pronaći jedinstveno rješenje za svakoga od njih. “Edukacija i pokušaj rješavanja konkretnog problema naš je najveći motiv zašto podržavamo radionice. Uz edukaciju, građani će na radionicama, ako to žele, dobiti priliku i da kroz individualno savjetovanje pokušaju riješiti svoj problem, a posebno oni građani koji su zaposleni, ali trajno blokirani”, kaže direktor financijske tvrtke BE-ON Igor Škrgatić.
iskoci-iz-duga-zagreb.jpeg

Anketa o zaduženosti provedena u Zagrebu na 51 sudioniku radionice pokazala je da su najčešći razlozi zaduženosti pad primanja i gubitak posla. Najviše zaduženih u Hrvatskoj u blokadi je više od tri godine, a najmanje ispitanika navelo je da je glavni razlog njihove prezaduženosti dugotrajno bolovanje. U anketi se istraživala i visina primanja pa je tako vidljivo da najveći udio ispitanika, njih 29,41 posto, prima plaću manju od 3000 kuna.
Nešto je niži postotak onih koji imaju plaću od 3000 do 4500 kuna te od 4500 do 6000. Takvih ispitanika je 25,49 posto, odnosno 13 osoba, dok samo 11,76 posto ispitanika u Zagrebu prima plaću višu od 6000 kuna. Rezultati ankete pokazuju da je najviše zaduženih starije od 60 godina, a zaduženost hrvatskih građana proporcionalna je njihovoj dobi. Tako u “razredu” ispitanika do 30. godine nema prezaduženih građana. Do 40. godine ih je šestero, tj. 11,76 posto, od 40. do 50. godine 23,53 posto, a oko dva posto prezaduženih imaju od 50. do 60. godine. Kad je u pitanju zaposlenost zaduženih, anketa je pokazala da je najveći broj prezaduženih u mirovini – čak 39,22 posto.

Tatjana Mautner

Website Apps