Devet projekata ukupne vrijednosti 17,6 milijuna kuna, od čega iz EU stiže 14,2 milijuna kuna, potpisali su jučer u Belom Manastiru ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i osam poduzetnika s područja Grada Belog Manastira.

Kroz provedbu potpisanih projekata predviđeno je očuvanje 83 postojeća radna mjesta te otvaranje nova 22 radna mjesta. EU sredstva dodijeljena su sukladno Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, odnosno pet depriviranih pilot područja, Belom Manastiru s Općinom Darda, Benkovcu, Kninu, Petrinji i Vukovaru.

Spajanje projekata

– Drago mi je da smo ponovno došli u Beli Manastir u provedbi Intervencijskog plana za Beli Manastir i Općinu Darda, vrijednog 133,3 milijuna kuna, namijenjenih za financiranje infrastrukturnih projekata – istaknula je ministrica Žalac te dodala kako je potpisivanje jučerašnjih ugovora iznimno važno budući da se ti projekti odnose na poduzetnike i poduzetništvo. Istaknula je, nadalje, kako je potpisivanje sličnih ugovora važan doprinos i Projektu Slavonija. Naglasila je kako su do sada ugovoreni projekti za Beli Manastir i Općinu Darda vrijedni približno 110 milijuna kuna, podvlačeći da svega ne bi bilo bez dobre uzajamne suradnje. S njom se složio i Petric, pohvalivši ažurnost ‘‘belomanastirske ekipe‘‘, dodavši kako će Intervencijski plan vjerojatno u cijelosti biti izvršen, što znači da će biti povučena sva predviđena sredstva.

Predstoji nam potpisivanje ugovora za realizaciju projekta obnove prometne infrastrukture na području Belog Manastira te ugovora za dugo očekivani projekt izgradnje gradskog sportskog parka i bazena – rekao je Petric, dajući tako do znanja kako je pri izmjenama Intervencijskog plana, koje će uslijediti u srpnju, moguće spajanje dvaju projekata, rekonstrukcije stadiona i bazena.

Govoreći o Kući baranjskog kulena, čija bi gradnja u Branjinom Vrhu trebala krenuti za približno dva mjeseca, gradonačelnik Rob istaknuo je kako je riječ o vrlo važnom projektu, koji će proizvođačima tog već brendiranog baranjskog proizvoda omogućiti proizvodnju većih količina ove namirnice.

Kvaliteta i količina

– Kvaliteta postoji, ali je sporna količina. Kuća baranjskog kulena će omogućiti povećanje kapaciteta, i to u kontroliranim uvjetima – istaknuo je Rob, objašnjavajući kako će u njoj biti izložbeni prostor i proizvodni pogoni za mljevenje mesa te komore za sušenje i zriobu. Nakon njezina puštanja u rad, dodao je, na svoje bi mogli doći i manji proizvođači. Izrazio je zadovoljstvo i potpisivanjem ugovora s belomanastirskim poduzetnicima, naglasivši kako vjeruje da će, zahvaljujući dobivenim sredstvima, biti otvorena i nova radna mjesta. Dožupan osječko-baranjski, Goran Ivanović, u cijeloj priči vidi određenu dozu optimizma za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem.

Inače, nakon jučer potpisanih ugovora, vrijednost belomanastirskih ugovorenih projekata obuhvaćenih Intervencijskim planom dostigla je 60-milijunski iznos. Podsjetimo, između ostalih, realiziran je projekt adaptacije Doma kulture u Branjinom Vrhu i izgradnja zgrade za produženi boravak u OŠ Dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru, do kraja rujna bit će završena potpuna rekonstrukcija dviju ulica, nešto ranije za useljenje će biti spremna zgrada za socijalno ugrožene, a dobro napreduje izgradnja PEER centra.

Tvrtke potpisnice

Ugovore su jučer potpisali predstavnici sljedećih tvrtki: TF Systems j.d.o.o., Tehno filter d.o.o., Realis Grupa d.o.o., Zadravec d.o.o., Montri d.o.o., Lumar d.o.o. i GB Inženjering d.o.o. Svi oni imaju proizvodne pogone na poslovnoj zoni i očekuju se nova radna mjesta.

Ivica Getto
Website Apps