Domaćin 24. kulturno-turističke manifestacije Baranjski bećarac ove je godine bio Draž, koji se s pravom tijekom vikenda mogao nazvati središtem Šokadije. Privukao je, kao i uvijek, Baranjski bećarac velik broj zaljubljenika u folklor, baranjsku baštinu i šokačku riječ. Sve je počelo u petak Šokačkim vašarom, a nastavilo se izložbama raznovrsnih kolača izrađenih po tradicijskim receptima i starih odjevnih predmeta – Iz šublika naših baka. Šesti put zaredom predstavljeno je prigodno izdanje publikacije Šokačka rič, knjižica u kojoj je na 50-ak stranica mnoštvo šokačkih pjesmica i pripovijedaka, nastalih iz pera domaćih autora. Brojni su posjetitelji potom mogli uživati u prelijepim šokačkim i ostalim narodnim nošnjama iz Baranje, raznih dijelova Hrvatske, Mađarske i Vojvodine. Najljepšom snašom, odnosno snašom s najljepšom nošnjom, proglašena je Marija Vuković iz Bača, najdivojke su Hana Habib i Lucija Drlje iz Draža, a najljepši momak Josip Bognar iz Baranjskog Petrovog Sela. Prvi je dan završen Šokačkim veseljem, kojemu su ritam davali svirači iz TS Veritas.

Baranjski je bećarac nastavljen u subotu. Nakon mimohoda sudionika i svatovskih zaprega, čemu je prethodio Šokački stol, održana je smotra folklora te još jedno šokačko veselje, ovaj put uz TS Garavi.

Kako je istaknula predsjednica UO-a Baranjski bećarac Eva Balatinac, cilj svih Bećaraca očuvanje je kulturne baštine, tradicije i običaja baranjskih Šokaca.

 BecaracDubosevica16

– To je cilj manifestacije još od 1987. godine, kada je održan prvi Baranjski bećarac koji je osmislila i uz pomoć UO-a organizirala Janja Čeliković. S vremenom su se članovi UO mijenjali, ali je rad u principu ostao isti, uz samo neke promjene – kaže Balatinac, podsjećajući na geslo svih dosadašnjih Bećaraca: “U Baranji običaji stari, čuvaju i’ baranjski bećari”. Iduće godine, najavila je, Baranjski će se bećarac održati u Duboševici, nakon koje slijedi Topolje i tako u krug po mjestima općine Draž, svi vjeruju još dugo godina.

Ivica GETTO
Website Apps