Prema podacima Ureda državne uprave u 72 osnovne škole s područja Osječko-baranjske županije iduće će školske godine krenuti 2565 prvašića, što je 135 više nego lani.

Doduše, brojka je to koja još uvijek nije na razini one od prije nekoliko godina, ali je sigurno pokazatelj da je trend iseljavanja s ovih područja bar djelomice smanjen. Vidljivo je to nakon usporedbe s ”manjkom” učenika prošle godine upisanih u prve razrede slavonsko-baranjskih osnovnih škola, kada ih je bilo čak 463 manje nego pretprošle godine… Trend sličan županijskom, tek blago negativniji, zabilježen je i u baranjskim osnovnim školama u čije će razrede, ukupno gledajući, krenuti približno isti broj prvašića kao i prošle školske godine. Prvi će put, naime, u rujnu u školske klupe sjesti njih 275, što je samo troje manje nego prošle godine. Još nakon završenih predupisa u ožujku Damir Mendler, ravnatelj najveće baranjske škole, belomanastirske OŠ dr. Franje Tuđmana, istaknuo je kako će u školske klupe sjesti 50-ak prvašića, što je značilo da će škola zadržati tri razredna odjela i isti broj djelatnika. Nakon završenih upisa, njegova su se predviđanja pokazala točnima.

– U prve razrede naše osnovne škole upisano je 49 učenika koji će biti raspoređeni u tri razredna odjeljenja, što je četvero učenika manje nego prošle godine. No prema neslužbenim informacijama koje imamo, broj prvašića trebao bi biti čak i nešto veći, budući da će u školu krenuti djeca iz obitelji koje se planiraju vratiti u Beli Manastir – objašnjava Mendler, izražavajući nadu da će, u slučaju da idućih godina dođe do smanjenja broja učenika, Ministarstvo obrazovanja imati tolerantniji pristup vezano uz broj djelatnika, budući da manje učenika nerijetko znači i manji broj učitelja. Ipak, podvlači, vjeruje kako je trend masovnog iseljavanja zaustavljen, ili bar smanjen.

Teško je, doduše, očekivati da će broj učenika u Belom Manastiru u skorašnje vrijeme biti na razini postreintegracijskog, kada ih je bilo nešto više od 900, a još teže da će ikada biti dostignuta brojka od 1400, koliko ih je školu polazilo školske godine 1990./91., ali bi svi bili zadovoljni kada se broj prvašića i učenika ubuduće ne bi smanjivao.

U drugoj belomanastirskoj osnovnoj školi, onoj u prigradskom naselju Šećerana (koju polaze i učenici s područja općine Petlovac), situacija je tek nešto bolja. Ukupno gledajući, u školu se, zajedno s područnim školama, upisalo desetero prvašića više nego prošle školske godine, s tim da je nešto manje učenika upisano u (jedini) prvi razred matične škole, u samom prigradskom naselju Šećerana.

Slikovni rezultat za školarci

Najveći porast broja prvašića u Bilju
U Dardi broj novoupisanih učenika oscilira iz godine u godinu pa ih je na nedavno završenim upisima upisano 50, ili desetero manje nego lani. Porast broja prvašića bilježe u OŠ Bilje, u koju će krenuti njih 38, što je devetero više nego prošle godine. Dva prvašića više nego lani krenut će u OŠ Jagodnjak, a jedan više u OŠ Draž. U OŠ Lug broj je prvašića gotovo udvostručen (11). Na lanjskoj razini ostala je OŠ Čeminac (18 prvašića), dok ih je manje u školama Popovac, Kneževi Vinogradi i Zmajevac. Popovčani su ‘’u minusu’’ za pet prvašića, Kneževi Vinogradi za devet, dok će u Zmajevcu biti jedan učenik manje. Ivica Getto

Website Apps