Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine (u većem dijelu Hrvatske svibanjske i lipanjske temperature poprilično su iznad višegodišnjeg prosjeka) u znatnoj je mjeri utjecalo na dozrijevanje ratarskih i voćarskih kultura. Kombajni, tako, kako smo već pisali, punom parom kose ječam, uskoro će i pšenicu, a voćari su u potrazi za sezonskom radnom snagom. U nekim voćnjacima već su počele berbe višnje i marelice, a ovih se dana očekuje i početak berbe nektarina. Naravno, u onim voćnjacima na kojima hladni veljača i ožujak nisu ostavili traga.

– Berbe nekih vrsta koštunjičavog voća već su počele – kaže Ruža Skenderović iz belomanastirskog dijela Poljoprivredne savjetodavne službe, napominjući kako je rana zrioba sve iznenadila. Cvatnja je, objašnjava, bila u terminima, kao i svake godine, ali bez obzira na činjenicu da mora proći određeni broj dana od cvatnje do zriobe, zbog visokih temperatura i, prije svega, male količine oborina voćke su dozrele i po dva tjedna ranije nego što je uobičajeno, što znači da ranije počinju i berbe.

Stradale i nektarine

– Ranije sazrijevanje vjerojatno će imati utjecaja na veličinu i sočnost nekih vrsta voća – tvrdi, dodajući kako se ponovno pokazalo da bavljenje voćarstvom nije baš lak posao. Prije svega, naglašava, to se odnosi na izbor položaja voćnjaka, jer su voćnjaci na višim nadmorskim visinama dobro podnijeli mraz i velike hladnoće u veljači i ožujku, za razliku od onih smještenih nešto niže, u kojima ove godine gotovo da neće biti marelica, šljiva i sličnog voća. Slučaj je to, podsjetimo, s voćarima čiji su voćnjaci na potezu od Branjina Vrha do Popovca, u donjim dijelovima Banske kose, koji će ove godine ostati kratkih rukava kada se o većini koštunjičavog voća radi. Ništa bolje nisu prošli ni tamo smješteni vinogradi, koji će roditi tek iduće godine. U ovom trenutku pogledi svih voćara čiji su voćnjaci preživjeli veljaču i ožujak usmjereni su u nebo. Naštetiti im, naime, sada može samo snažno nevrijeme praćeno tučom. Ta je vremenska nepogoda posljednjih dana već pogodila neke krajeve kontinentalne Hrvatske, pa i manje dijelove Baranje. Nevrijeme je, na svu sreću, zaobišlo voćnjake OPG-a Denisa Slonje.

– Leda nije bilo, ali je marelica nastradala zbog mraza, zbog čega je bila proglašena i elementarna nepogoda. Određene štete u zimskom dijelu godine zabilježili smo i na nektarini. Ovih dana krećemo u berbu višnje, koja se proteže na približno 2,5 hektara od ukupno 35 hektara površina pod voćnjacima – kažu u OPG-u, naglašavajući kako će berba višnje biti otprilike tjedan dana ranije nego što je uobičajeno. Gotovo paralelno, dodaju, počet će i berba rane breskve. Neki su baranjski voćari u već poodmakloj berbi višnje.

Jabuke dobro

U voćnjacima tvrtke Rabo, u kojima dominira jabuka, priča direktor Nikola Veliciki, većih šteta od mraza nije bilo, a berba jabuka počet će u redovnim terminima.

– Godina nije bila dobra za koštunjičavo voće, osim voćnjaka na višim dijelovima, ali jabuke su dobro podnijele zimski dio godine. U berbu ćemo krenuti normalno, u kolovozu – kaže Velicki, dodajući kako će plasman jabuka ići već uhodanim putem, ali i na neka nova tržišta. Drago mu je, dodaje, što će većina hladnjača u državama poput Poljske, velikog proizvođača jabuka, prazna dočekati sezonu, što otvara nove izvozne mogućnosti.

Frane Ivković, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice, tek se djelomično slaže da su berbe pojedinih vrsta voća uranile.

– Za sada, globalno gledajući, vrijeme nije znatnije utjecalo na vegetaciju. Ako se berba dogodi tjedan dana ranije, ne možemo govoriti o znatno ranijoj berbi nego inače – kaže, dodajući kako glavne voćne vrste stižu u jesen pa je o svemu još prerano govoriti. No slaže se kako su zbog visokih temperatura tijekom prosinca i siječnja, pa zahladnjenja praćenih mrazem u veljači i ožujku, nastradale najviše marelice, a potom šljive i breskve.

– Posebice se to odnosi na Baranju i istočnu Slavoniju – kaže Ivković, objašnjavajući to ranim kretanjem voćnih sokova, koji se nisu mogli zaustaviti, pa je zbog niskih temperatura došlo do njihovog zaleđivanja. U Dalmaciji su, nastavlja, tijekom prosinca i siječnja temperature bile niže nego u Baranji i istočnoj Slavoniji, dok su u veljači i ožujku bile više nego na kontinentu, što je voćkama pogodovalo. Slaže se s tvrdnjom da će sve skupa dijelom poremetiti tržište te da će cijena voća koje je više stradalo” sigurno biti veća. Isto tako, drži kako je veliki problem položaj voćnjaka.

– Na području Republike Hrvatske 40 posto voćnjaka podignuto je tamo gdje im nije mjesto – podvlači Ivkov

O urodu voća u znatnoj mjeri ovise i proizvođači rakije.

17806821_10154557367792399_1543895605_n

– Sigurno je da je loša godina, kao što je ova, velik problem za proizvođače rakije, posebice za one manje, u kakve mi pripadamo – kaže Davorin Škoflek, dopredsjednik UPRIV-a (Udruga proizvođača rakije iz voća) iz Kneževih Vinograda, jednog od rijetkih registriranih proizvođača rakije u Osječko-baranjskoj županiji. Pojašnjava kako je i tekuća godina dokaz da proizvođači s ovih prostora ne mogu računati na kontinuiranu sigurnost nabave sirovine. Upozorava kako je u nas voće u principu nezaštićeno i velikim dijelom ovisi o meteorološkim prilikama.

Kajsijevaca_01

 

Kajsijevaca_03

To se pokazalo posljednjih godina, tijekom kojih je dolazilo do čestih klimatskih poremećaja – kaže.

Na svu sreću, nastavlja, UPRIV ima alternativne izvore sirovine pa će po marelicu i šljivu ove godine odlaziti u požeški i brodski kraj, gdje voćari ove godine, za razliku od prošle, nemaju problema s urodom. Ističe kako su spomenuta područja od Kneževih Vinograda udaljena stotinjak kilometara, što će djelomice poskupiti proizvodnju. Podsjeća kako je njihova proizvodnja limitirana pa nedostatak određene vrste voća neće osjetiti poput velikih proizvođača.

IVICA GETTO

Website Apps