PRESUDA BARANJSKOM VODOVODU

6. lipnja 2018.

Utvrđuje se da nije zakonita ni dopuštena Odluka o poslovno uvjetovanom otkazu Ugovora o radu od 22. ožujka 2016. godine, tuženika Baranjskog vodovoda, te da radni odnos tužitelja, Damira Paulića, u Baranjskom vodovodu nije prestao. Naređuje se tuženiku da tužitelja vrati na rad i u radni odnos na poslove koje je obavljao do otkaza Ugovora o radu, dakle na mjesto voditelja ekonomsko-financijske i razvojne službe – pomoćnika direktora – nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku, donesena 21. svibnja ove godine, uz naputak kako Baranjski vodovod Paulića na spomenuto radno mjesto mora vratiti u roku od osam dana pod prijetnjom ovrhe. Podsjetimo, do sudskog spora između Paulića i Baranjskog vodovoda došlo je u ožujku 2016. godine, kada se Paulić, prema nalogu Županijskog suda, vratio u tvrtku, ali mu je ponovno uručen otkaz. I tada je, naime, presuđeno kako je otkaz Ugovora o radu koji mu je uručen u siječnju 2014. godine bio nezakonit, zbog čega ga je sud 2016. godine vratio na posao. “Ovo je za ne povjerovati. Iako je Županijski sud u Osijeku presudio da je moj otkaz bio nezakonit te naložio da se vratim na posao uz osiguravanje svih prava iz radnog mjesta, u Baranjskom vodovodu ne dopuštaju mi da radim, niti slušaju moje prijedloge i naputke kao voditelja financijsko-ekonomske službe – financijskog direktora”, pisao je u ožujku 2016. godine u priopćenju za javnost Paulić, procjenjujući kako će sudski troškovi Baranjski vodovod koštati sigurno milijun kuna. Pokazalo se kako njegove procjene nisu bile pogrešne. Ne tako mali iznos belomanastirskih poreznih obveznika već je završio na njegovu te računima sudova i odvjetnika, a dvije nepravomoćne presude u Paulićevu korist prijete novim odljevom novca.

– Do sada sam dobio pet presuda, od čega su dvije nepravomoćne. Jedna je bila vezana uz klevetu, tri su u domeni radnog odnosa, a jedna za naknadu štete. Još je u postupku tužba za povredu osobnosti. Pravosuđe obavlja svoju dužnost profesionalno. U ovim sam postupcima stekao golemo iskustvo jer sam morao čitati zakone, pravilnike i sudsku praksu te učiti od drugih – kaže Paulić, naglašavajući kako će čekati pravomoćnost najnovije presude osječkog Općinskog suda i vratiti se na radno mjesto u Baranjskom vodovodu, bez obzira na to što je trenutačno na mjestu direktora Baranjske čistoće. Kaže, naime, da zakon dopušta obavljanje posla direktora u jednom te šefa financija u drugom društvu. Postavlja i pitanje odgovornosti za nastalu štetu, za koju tvrdi da je golema.

– Baranjski vodovod praktički je od 2013. godine prestao voditi aktivnu investicijsku i razvojnu politiku, ali golema se sredstva troše za ovakve sporove. Umjesto raznih troškova po sudovima od približno milijun kuna, moglo se napraviti 70 posto priključaka na odvodnju, koje bi građani trebali dobiti besplatno. Mogli bi se, primjerice, riješiti tlačni problemi te oni vezani uz nestanke vode pri prvom nestajanju struje, a da ne govorimo o razaranju grada nepotrebnim prekapanjima zbog kvarova – tvrdi Paulić, pitajući se još hoće li nastale štete platiti odgovorni ili građani.

Kada je Glas Slavonije u ožujku 2016. godine pisao o ovom slučaju, tadašnji predsjednik Skupštine Baranjskog vodovoda i dogradonačelnik Belog Manastira, Marko Bogatić, isticao je kako nije baš sve tako kao što navodi Paulić. Tvrdio je tada kako u novoj sistematizaciji radnih mjesta ne postoji mjesto voditelja financijsko-ekonomske službe – financijskog direktora. “Pauliću je ponuđeno radno mjesto sukladno stručnoj spremi i iskustvu. Dobio je ured i računalo, a ako ne potpiše novi ugovor, ne preostaje ništa drugo do poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu. Takav je prijedlog upućen Radničkom vijeću”, objašnjavao je Bogatić.

Ivica GETTO
Website Apps