JESEN U BARANJI

25. kolovoza 2018.

Ljetu se, sudeći prema najavama meteorologa, polako bliži kraj.
Već za nedjelju prognoze kažu kako će se temperatura naglo spustiti za, navodno, 15-ak Celzijevih stupnjeva, ali to nimalo ne zabrinjava baranjske turističke djelatnike i organizatore već prilično respektabilnih manifestacija koje će ispuniti cijeli rujan i, svi se nadaju, u kraj između Dunava, Drave i Mađarske privući goste iz raznih krajeva Lijepe Naše i inozemstva.

– Naša ‘‘sezona‘‘ tek sada počinje, premda i tijekom ljetnih mjeseci bilježimo porast broja dolazaka i noćenja. Nema sumnje da će tijekom rujna broj gostiju, kako domaćih, tako i inozemnih, biti poprilično velik – tvrdi Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, naglašavajući kako ‘‘temelj‘‘ njegovim tvrdnjama vidi u čitavom nizu turističko-zabavno-gastronomskih događanja koje već tradicionalno privlače rijeke posjetitelja. Sve će početi velikom belomanastirskom fišijadom (8. rujna), koja se već niz godina može svrstati među posjećenije manifestacije toga tipa na razini Osječko-baranjske županije, pa i šire.

Ribarski_Dani_20

– Ove godine očekujemo više od 200 kuhara. Kako bi fišijadu podigli na još višu razinu, uz kotizaciju od 130 kuna, sve goste iz udaljenijih krajeva očekuje popust na smještajne kapacitete – kaže Goran Hes, dogradonačelnik Belog Manastira, napominjući kako će se za zabavu pobrinuti Maja Šuput i TS Garavi. Nije potrebno spominjati kako pobijediti na najvećoj baranjskoj fišijadi predstavlja ne tako mali uspjeh. Ništa manji prestiž nije ni pobjeda na kopačevskoj fišijadi, koja se već tradiconalno održava u sklopu Ribarskih dana. Ove su godine (20. put) ‘‘na programu‘‘ 15. rujna. S pravom je u TZ Općine Bilje nazivaju najboljom ribljom feštom u regiji. Prošle su godine privukli nekoliko tisuća gostiju, za koje su domaćini pripremili više od 4000 kilograma ribe i ostalih delicija. Manifestacija je to kojom stanovnici Kopačeva, mjesta na samom rubu parka prirode, Kopačkog rita, žele pokazati kako se tamo nekada živjelo. Većina stanovnika, naime, živjela je od ribolova, a stariji mještani podsjećaju kako su od ulova, koji su prodavali diljem Baranje i Slavonije, izgradili i nekoliko važnih mjesnih objekata. A krajem mjeseca (30. rujna) svi će putovi voditi u Zmajevac, na Vinski maraton, koji će biti u zmajevačkim vinskim surducima. Kako bi na natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša u Beli Manastir stiglo što više posjetitelja i kuhara iz raznih dijelova Hrvatske, Grad Beli Manastir i TZ Baranje fišijadu će danas i sutra promovirati u Zagrebu i Rijeci. Na središnjim trgovima spomenutih gradova u planu je promocija Belog Manastira i Baranje.

Kajsijevaca_04

U oba će grada biti postavljeni štandovi s baranjskim vinima i delicijama, koji će poslužiti kao pozivnica potencijalnim gostima, kako za belomanastirsku fišijadu, tako i onima koji bi dio slobodnog vremena mogli provesti u Baranji…
Ivica Getto

Website Apps