Temperatura Dunava jučer izmjerena kod Bezdana (‘‘prekoputa‘‘ Batine), iznosila je 26,6 Celzijeva stupnja, što znači da je ova rijeka toplija od nekih dijelova Jadranskog mora.
Kod Zadra je, naime, temperatura mora jučer oko podneva iznosila 23,8 stupnjeva, u Splitu su izmjerena 24 stupnja, slično kao i u Crikvenici, gdje je temperatura mora iznosila 24,2 stupnja.

Tri metra niže

Sudeći prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske maksimalne dnevne temperature na području Baranje i okolice u idućih tjedan dana neće se spuštati ispod 30 Celzijevih stupnjeva, pa nije nemoguće da temperatura Dunava premaši rekordnih 27 stupnjeva, izmjerenih na istom mjestu 9. kolovoza 2013. godine. Njegova jučerašnja temperatura čak je šest stupnjeva viša od višegodišnjeg kolovoškog prosjeka, koji iznosi 20,7 stupnjeva. Neuobičajeno je nizak i vodostaj rijeke. Na mjernoj postaji kod Batine jučer u 11 sati vodostaj Dunava bio je svega -30 centimetra, dok je kod Bezdana bio -50 centimetara, što je približno tri metra niže od uobičajenih kolovoških ‘‘dubina‘‘. Znao se, doduše, u kolovozu Dunav kod Batine spuštati i do -90 centimetara (maksimalni minimum zabilježen je u siječnju davne 1908. godine, kada su izmjerena -142 centimetra), ali je znao i zaprijetiti s više od 700 centimetara, što je ugrožavalu Batinu. Tendencija opadanja razine rijeke (između 4 i 26 centimetara dnevno) bilježi se i u njezinom gornjem toku, pa je lako moguće da se približi vodostaju iz 2003. godine. Tada je, podsjetimo, Dunav pokazao dio svojih tajni koje čuva od Batinske bitke (studeni 1944. godine). Samo pedesetak metara od središta Batine, na mjestu gdje je nekada prometovala skela i spajala dvije riječne obale, “izronio” je onda cijeli prednji trap njemačkog vojnog džipa, dok se golim okom na površini mogao vidjeti vojni kamion. Ronioci su tada na obalu iznijeli mnoštvo streljiva, bačvu za gorivo, metalni kanistar s jasno uočljivim natpisom “Wermacht” i slične predmete…

“Krivci” Mađari

Zelenootočki vikendaši ističu kako silna rijeka i ovih dana pokazuje svoje tajne donedavno skrivene oku.
– Na približno četiri kilometra uzvodno od Batine ‘‘isplivala‘‘ je konstrukcija brodića. Ne mogu reći je li u pitanju manji ratni brod, ili svojevrsna pokretna mehanička radionica, ali do sada ga nikada nisam vidio, a prilično često se provozam ovim dijelom Dunava – kaže jedan od vlasnika vikendica na najpopuranijem baranjskom izletištu, Zelenom otoku kod Batine, ističući kako bi za nekoliko dana Dunav mogao pokazati još koju od desetljećima skrivanih tajni, budući da se rukom, nekoliko centimetara ispod površine, mogu napipati dijelovi čamca ili brodica. Važno je istaknuti, što posebno raduje vikendaše, ribiče i brojne izletnike, kako se Dunav već pet godina nije izlio iz svog korita i poplavio Zeleni otok.
– Neka tako bude i u idućih 50 godina – u šali priča Ivan Ratkajac, vlasnik jedne od vikendica na najnižem dijelu Zelenog otoka, zvanom Vesela bara, objašnjavajući kako su zbog toga ‘‘krivci‘‘ Mađari koji su, čuo je od dobro obaviještenih, uložili velik novac u razne meliorativne i slične zahvate kako bi spriječili poplave na području njihove države, što je pomoglo i Zelenootočanima. No, ne treba zaboraviti ni kako nizak vodostaj Dunava nudi i prekrasan pogled na prelijepe rukavce te uživanje na riječnim pješčanim adama. Kako saznajemo, relativno nizak vodostaj Dunava za sada ne pravi probleme brodarima. I kruzing ture nesmetano se odvijaju, budući da kruzeri imaju relativno nizak gaz, pa ne prijeti njihovo nasukavanje, kakvih je bilo na Dunavu kod Batine. Ako se pokoji brod treba rasteretiti u slučaju da, primjerice, ulazi u Dravu, to se čini kod ušća.

Ivica Getto
Website Apps