OBNOVA GRADSKIH ULICA

20. kolovoza 2018.

Do kraja kolovoza trebala bi početi obnova dvaju belomanastirskih prilično frekventnih ulica, Vladana Desnice i Dr. Franje Tuđmana.

Ugovor za njihovu rekonstrukciju potpisan je prošle godine, ali je izostanak jamstava potencijalnog izvoditelja radova rezultirao prolongiranjem i raspisivanjem novog javnog nadmetanja.
– Natječaj je ponovno raspisan, a radove će obavljati konzorcij ponuditelja, Osijek-koteks i Gravia – ističu u gradskoj upravi, naglašavajući kako će tvrtke u radove biti uvedene 27. kolovoza, dok je rok za završetak godinu dana. Gradski čelnici nadaju se da će rekonstrukcije ići paralelno, što jamči brzi završetak. Tvrde kako usporedni radovi neće smanjiti funkcionalnost prometa, jer ulice nisu uzajamno povezane.

Obje su investicije vrijedne nešto više od 13 milijuna kuna, od čega na rekonstrukciju Ulice Vlada Desnice ide 8,2 milijuna kuna, a Tuđmanove 5,2 milijuna kuna – kaže gradonačelnik Tomislav Rob. Sredstva su osigurana u Intervencijskom planu. Obnova Tuđmanove ulica planirana je u dužini od 452 metra i obuhvaća rekonstrukciju kolnika, pješačkih staza, kolnih ulaza i parkirališta, uz rješenje problema oborinskih voda. Predviđeno je više od 750 metara ceste, 900-injak metara pješačkih staza te 40-ak parkirališnih mjesta. Ulica Vladana Desnice trenutačno je nedovoljne širine, nema uvjeta za sigurno odvijanje dvosmjernog prometa, a jedini je pristup pravoslavnoj crkvi i mađarskom kulturnom centru. Na dijelovima u potpunosti nedostaje nogostup.
– Rekonstrukcijom će se postići sigurnije prometovanje u cijeloj ulici na postojećem dijelu te bolja protočnost prometa kroz slijepi dio Zvonimirove, nakon izvođenja produžetka od Ulice kralja Tomislava u dužini od 140 metara. I tu je cilj bolja oborinska odvodnja koja je nužna za sigurno odvijanje prometa te bolja povezanost slijepog dijela Zvonimirove s ostatkom grada – objašnjava Rob.

------2 COLOR SLBAR

Obnova spomenutih ulica, a koja se već dugo čeka, najveća je cestovna investicija u jedinom baranjskom gradu u posljednih pet godina. Tek djelomice su obnovljene (pokrpane) neke gradske ulice, pri čemu ne treba zaboraviti na nešto raniju postupnu rekonstrukciju Ulice Petefi Šandora, Sunčane, Ulice kralja Tomislava i nekih drugih. Belomanastirce i stanovnike prigradskih naselja očekuje još obnova Ulice Augusta Šenoe (Šumarina), spoj dvaju ‘‘planinskih‘‘ ulica u Belom Manastiru (Petra Dobrovića i Petra Zrinskog na Planinsku), i ono što je poprilično važno, obnova Ulice Petra Preradovića koja spaja Beli Manastir i prigradsko naselje Šećeranu kojom dnevno prometuje ne tako mali broj vozila, biciklista i pješaka. Kako ističu u Gradskoj upravi, u tijeku je ishođenje svih potrebnih dozvola za početak rekonstrukcije. Silna krpanja Preradovećeve mnogima su već dozlogrdila…

Ivica Getto
Website Apps