Odlukom Skupštine Baranjskog vodovoda, na prekjučerašnjoj je sjednici s dužnosti direktora tog trgovačkog društva u suvlasništvu nekoliko baranjskih jedinica lokalne samouprave opozvan Mario Kovač, a na njegovo je mjesto imenovan Krunoslav Rob, bivši direktor darđanske Vodoopskrbe.

Razloge odluke jučer su pokušali obrazložiti Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira (većinskog vlasnika), Goran Hes, predsjednik Skupštine društva, te novoimenovani direktor.

download-1

Povukao premalo novca

– Do opoziva je došlo na prijedlog Općine Petlovac, što je podržalo 80 posto osnivača. Skupštini su nazočni bili predstavnici Grada te općina Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac. Predstavnik Općine Draž ispričao se pa formalno nazočan nije bio samo predstavnik Općine Čeminac – kazao je Tomislav Rob, navodeći da je nekoliko razloga nezadovoljstvu osnivača. Osnovni je razlog, ustvrdio je, neispunjena očekivanja vezana uz povlačenje sredstava iz Hrvatskih voda.

– Zbog inertnosti bivšeg direktora upitan je postao veliki projekt Aglomeracije Baranje, kao i javna odvodnja za prigradska naselja odnosno neke općine. Tek nakon nekoliko sastanaka u Hrvatskim vodama i podizanja problema na razinu Županije, projekt Aglomeracije priveden je kraju i sada je na analizi. Osim toga, nismo zadovoljni održavanjem vodovodne mreže, na kojoj bude i po 600-tinjak kvarova godišnje. Potrebna je hitna izmjena, za što je pak potrebno povlačenje novca iz Hrvatskih voda. A direktor je osobno rekao kako nije povučeno gotovo ništa – kazao je Rob te naglasio da je Baranjski vodovod stabilna tvrtka, ali joj je potrebna bolja organizacija rada.

S njim se složio i novoimenovani direktor Krunoslav Rob, napominjući kako su pred njim ključni dani budući da se u idućem kratkoročnom razdoblju izrađuje investicijski plan Hrvatskih voda za sljedeću godinu pa će pokušati privući što više neophodnih sredstava.

– Radnici ne moraju biti u strahu, posla će biti za sve, potrebno je samo mnogo rada – rekao je direktor Rob.

Smijenjen u Dardi

Cijela priča oko smjene direktora na prvi pogled nije neobična (za naše prilike), posebice kada se zna da je Kovač imenovan na direktorsko mjesto dok je gradom vladao SDP, kojeg je na posljednjim izborima “smijenio” HDZ. No priča dobiva novu dimenziju zbog nekoliko zanimljivih činjenica. Novi direktor, Krunoslav Rob, naime, bratić je gradonačelniku Belog Manastira, Tomislavu Robu. Uz to, nedavno je smijenjen s dužnosti direktora srodne tvrtke, Vodoopskrbe Darda, koja skrbi o vodoopskrbnom sustavu južne Baranje (općine Darda, Bilje i Jagodnjak). Bez tog posla ostao je, kako kaže Anto Vukoje, načelnik Općine Darda, većinskog vlasnika Vodoopskrbe, zbog velikog manjka.

– Bivši direktor Vodoopskrbe, zajedno s Upravom, u prvih šest mjeseci ostvario je gubitak od milijun kuna. To je, naravno, izazvalo nezadovoljstvo osnivača pa je pokrenut postupak njegove smjene i imenovanja v.d. direktorice tvrtke, Dejane Šipoš – kaže Vukoje, napominjući kako je njegova smjena izglasana jednoglasno te ustvrdivši kako Krunoslav Rob više pozornosti posvećuje radu vlastite tvrtke.

Oba Roba djelomično demantiraju navode.

– Rodbinska veza nije sukob interesa. Njegovo imenovanje inicirala je Općina Petlovac, a predstavnik Grada u Baranjskom vodovodu moj je zamjenik, Hes. Krunoslav ima respektabilne reference i bio je na rukovodećim mjestima nekoliko tvrtki – ističe Tomislav Rob.

Krunoslav Rob je gubitak koji mu se spočitava objasnio sistemom rada Vodoopskrbe, koju je, tvrdi, od gubitaša doveo do tvrtke koja posluje pozitivno. Kovaču će biti ponuđeno neko drugo mjesto u tvrtki.

 

Preuzeto: I.G./G.S.

Website Apps