Ambulatna Veterinarske stanice Beli Manastir do jučer je trihineloskopski pregledala približno 1200 uzoraka svinja.Broj uzoraka odnosi se na cijelu godinu, ali se, kako ističe direktor, Vinko Benić, 80-ak posto odnosi na ovu sezonu svinjokolja, koja traje nešto više od mjesec dana.

------2 color slbar

– U dijelu Baranje pod našom ingerencijom, dakle bez općina Jagodnjak i Bilje, ove je godine pregledano ukupno 3000 uzoraka, od čega također 80-ak posto otpada na tekuću sezonu – kaže, napominjući kako pretpostavljaju da će do kraja sezone na trihineloskopski pregled biti predano 10-ak posto manje uzoraka nego što ih je bilo prošle sezone. Na taj se način, dodaje, nastavlja trend smanjenja baranjskih svinjokolja, premda je cijena tovljenika i prasaca poprilično niska. Kako saznajemo, kilogram žive vage tovljenika kreće se od 12 do 14 kuna, krmače su od 6 do 10 kuna, a prasci su između 17 i 18 kuna. Potvrda o povoljnoj cijeni može se dobiti kada se u obzir uzme omjer cijene ‘‘metra‘‘ kukuruza u zrnu i kilograma žive vage, što je, kaže struka, oduvijek bilo mjerilo za konačnu cijenu svinja. Benić dodaje kako pojedinačna statistika trihineloskopskih pregleda baranjskih veterinarskih stanica i ambulanti nije potpuno precizna budući da se svinjski uzorci na pregled odnose u ambulante nevezano uz zemljopisni položaj pa se uzorci sa svinjokolja koje se obavljaju u, primjerice, Baranjskom Petrovom Selu odnose u Valpovo, a oni iz Jagodnjaka u Dardu ili Beli Manastir. Ono što je najvažnije, u Baranji se već niz godina nije pojavila trihinela.

1

– Ovaj podatak kaže kako je trihineloza u Baranji, barem za sada, iskorijenjena – ističe Benić, dodajući kako su posljednji pozitivni uzorci domaćih svinja, njih četiri, evidentirani prije pet godina, dok su dva zaražena uzorka divljači izuzeta prije tri godine.

Website Apps