Jučerašnjom Tvornicom božićnih običaja, kojoj je nazočilo 50-ak sudionika, Etnološki centar baranjske baštine (ECBB), u vlasništvu Grada Belog Manastira, na neki je način obilježio dvije i pol godine rada.
Kako ističu u Centru, od otvorenja do danas posjetilo ga je više od 8500 posjetitelja, čime je opravdano njegovo postojanje.

– Gosti koji nam stižu s raznih strana ne skrivaju oduševljenje prilikom posjeta Centru. Čini mi se da je malo sličnih objekata koje je za tako relativno kratko vrijeme posjetilo toliko posjetitelja. I to ne samo domaćih, iz regije, već i onih iz raznih krajeva, kako Hrvatske tako i svijeta – kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, ustanove koja u prostoru ECBB-a ima svoj ured i koja njime upravlja. Prostor je to kojim je jedini baranjski grad dobio mjesto čija je svrha pridonijeti daljnjem razvoju turizma i kulture, ne samo u Belom Manastiru već i šire. Kako je prilikom otvaranja istaknuto, ECBB je Baranja u malom budući da se u njemu može vidjeti što su Hrvati, Srbi, Mađari, Nijemci i drugi godinama stvarali.

– Tome u prilog ide stalni izložbeni prostor smješten u nekoliko prostorija, ali je, prije svega, riječ o objektu koji nudi i niz drugih mogućnosti. U posljednje vrijeme gotovo da se ne može zamisliti belomanastirska manifestacija a da se ne događa u ECBB-u, bilo da je riječ o kulturnom, zabavnom, gastro, političkom ili nekom drugom događanju. S ponosom se može reći kako je ECBB moderno zdanje koje odiše prošlošću – kažu tamošnji djelatnici.

Važno je istaknuti da je tijekom protekle dvije i pol godine u njemu održano 200-tinjak različitih događanja, počevši od izložbi, preko predavanja o raznim temama, koncerata, obilježavanja državnih i vjerskih blagdana pa sve do gastromanifestacija. Etnološki centar ujedno je postao drugi dom brojnim belomanastirskim i baranjskim udrugama, koje u njemu prezentiraju svoje aktivnosti.
– Također, pravi je mali poligon koji upotpunjuje i pojačava kulturnu, gospodarsku i turističku ponudu jedinog baranjskog grada – podvlači Perkušić.

Inače, projektom je u prve tri godine rada Centra planirano 5000 posjeta, što je ostvareno već nakon godinu dana rada. U vrijeme njegove gradnje polemiziralo se hoće li takvo zdanje biti isplativo i hoće li gradski proračun biti dovoljno ‘‘dubok‘‘ kako bi se financirali njegovi troškovi. Pesimisti, barem zasad, nisu bili u pravu, a broj posjeta i iskorištenost Etnološkog centra dovoljan su dokaz o njegovoj isplativosti. Ivica Getto

Website Apps