ULAGANJE ZA BOLJITAK BARANJE

20. prosinca 2018.

Po 500 kuna mjesečno tijekom akademske godine koja traje deset mjeseci, dobivat će još 24 belomanastirska studenta s kojima je jučer u maloj gradskoj vijećnici ugovore o stipendiranju potpisao gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Jedini baranjski grad nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora sada stipendira 53 studenata, i za to mjesečno iz gradskog proračuna izdvaja 26.500 kuna, odnosno 265.000 godišnje. Nakon niza godina broj novih ugovora povećan je za četiri.

– Ove godine stipendirat ćemo 24 nova studenta i drago mi je što je ova brojka konačno povećana. Bilo bi mi još draže da je povećan i iznos, ali što je tu je. Nastojat ćemo ga povećati već iduće godine, a osim toga, promjenom pravilnika planiramo naći prostor u proračunu i isplaćivati sve belomanastirske studente – istaknuo je Rob, dodavši kako bi na taj način u značajnoj mjeri pomogli i njihovim roditeljima u zatvaranju financijske konstrukcije. Još jedna u nizu demografskih mjera gradske uprave, a koja je pred realizacijom, jest stipendiranje srednjoškolaca. U proračun za iduću godinu, rekao je Rob, već su uvrštena sredstva za stipendiranje srednjoškolaca koji se odluče za neko od deficitarnih zanimanja.

– Cijelu priču odradit ćemo uz pomoć gradskih poduzetnika, onih koji su iskazali interes za (su)financiranje određenog iznosa. Riječ je o zanimanjima na koja se Grad oslanja, poput mesara, veterinarskih tehničara, cmc operatera, tokara i sličnih – objašnjava Rob. Što se stipendiranja studenata tiče, natječaj je podijeljen u više kategorija: za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, one darovite slabijeg materijalnog stanja te studente čiji su roditelji bili sudionici Domovinskog rata. Jedna od 24 novostipendiranih je Ria Grujić, studentica pete godine Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti, učiteljski smjer.

Povezana slika

– Stipendija mi mnogo znači, jer su troškovi studiranja poprilično visoki – kaže Ria, ističući kako će novac trošiti za prehranu, nabavu skripti i ostalih studentskih potreba. Malo će novca pokušati uštedjeti, kao i Marko Cmrečnjak, student 5. godine studija povijesti i pedagogije, nastavnički smjer. Na natječaj se javio prvi put, a jedan od razloga, kao i u Rijinom slučaju, jesu odlične ocjene.

– Stipendija će, uz ostalo, mnogo značiti i za naš kućnu budžet. I ja ću pokušati nešto uštedjeti, ali većina novca otići će za studentske potrebe i prijevoz – kaže Marko, koji svakodnevno putuje iz Belog Manastira u Osijek i vraća se.

Ivica Getto
Website Apps