Iz dana u dan sve je jasnije kako je, uz poljoprivredu, turizam osnovni baranjski ‘‘proizvod‘‘.

Približno tisuću ležaja, brojne turističke manifestacije, karakteristična gastroponuda, ljubazni ljudi, relativno niske cijene (u odnosu prema morskim i mnogim drugim kontinentalnim destinacijama), potencijali i slično, samo su neki od razloga zbog čega se kontinuirano bilježi povećanje broja dolazaka i noćenja u regiji između Dunava, Drave i Mađarske. Posebno veseli otvaranje novih smještajnih kapaciteta. Ne može se, doduše, reći da ‘‘niču kao gljive poslije kiše‘‘, ali činjenica kako će, primjerice, samo u Karancu iduće godine biti gotovo 50-ak posto više ležaja nego što ih je sada, sama po sebi dovoljno govori.

– Turistima su, u ovom trenutku, samo u Karancu na raspolaganju 103 ležaja, uz 11 pomoćnih. Golim okom je vidljivo kako se grade novi smještajni kapaciteti, a prema informacijama tamošnjih turističkih djelatnika već iduće godine spremno će biti najmanje 50 novih, u vlasništvu domaćih, ali i ljudi koji su u Baranju došli isključivo zbog bavljenja turizmom – priča Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, dodajući kako je to još jedan dokaz da je Baranja prepoznata kao destinacija te kako su oni koji se misle baviti turizmom shvatili da je pravo vrijeme za ulaganje u Baranju. Ne misli da će otvaranjem novih smještajnih kapaciteta nastati ‘‘gužva na tržištu‘‘. Naprotiv.

– Vlasnici smještajnih kapaciteta u Karancu, koji je za TZ Baranje jedan od glavnih turističkih centara, sami tvrde kako nedostaje smještaja i ugostiteljskih sadržaja, pa ni u kom slučaju mjesto neće biti prenatrpano, a konkurencija će biti zdrava – kaže, dodajući još kako se u pojedinim dijelovima godine u Karancu i na području Općine Kneževi Vinogradi događa takozvani overbooking, u prijevodu, razdoblje kada jednostavno – nema slobodnih kreveta. I drugi dijelovi Baranje (pod ingerencijom TZ-a Baranje) polako se bude. Nedavno su otvoreni smještajni kapaciteti u Luču i Čemincu, a ovih dana Čeminac će i službeno dobiti novi turistički objekt. U ovom trenutku na području TZ-a Baranje turistima je na raspolaganju 537 ležaja. Njima treba dodati i 419 ležaja u općini Bilje (hoteli, hosteli, kampovi, kuće za odmor, apartmani s bazenom, pansioni…), od čega 213 u samom Bilju.

– Ove godine dobili smo tri nova turistička kapaciteta. Jedno je tipa autohtonog seljačkog domaćinstva u ruralnoj kući u Vardarcu, kapaciteta 16 ležaja, drugi je privatni smještaj kategoriziran kao soba u Kopačevu, a treći je svrstan u kategoriju izletišta koje nudi hranu i sadržaj po najavi, dok će iduće godine ponuditi i smještaj. Riječ je o izletištu u Kopačevu, naziva Čaplja – priča Daniela Mihaljević, direktorica TZO-a Bilje, naglašavajući kako bi nove turističke djelatnike mogli privući i planovi općine Bilje, koja će, osim na poboljšanju infrastrukture (popravak biciklističke staze Osijek – Bilje, primjerice), još više brendirati privatne smještaje.

Slikovni rezultat za IVICA I MARICA KARANAC

Seosko gospodarstvo Ivica i Marica Karanac

Dodaje kako budućnost, između ostalog, vide u cikloturizmu, pa će usporedno raditi i na cikloturističkoj ponudi, odnosno Bike & Bed certifikatima, koji bi mogli biti motiv za otvaranje daljnjih smještajnih kapaciteta. Neslužbeno saznajemo kako nije zamrla ni ideja oko oživljavanja ‘‘Čingi-lingi priče‘‘.
Bungalovi i restoran na mjestu nekadašnjeg Čingoša samo su dio kuloarskih priča oko reaktiviranja ovog nekadašnjeg kultnog restorana na samoj obali Stare Drave, za koji se čulo diljem bivše države i izvan njezinih granica.

Ivica Getto
Website Apps