Odnos rođenih i umrlih stanovnika Belog Manastira, zajedno s prigradskim naseljima, i nadalje je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, zabrinjavajući.
Usporedivši nekoliko proteklih godina, dobili smo nimalo optimistične rezultate. Prema podacima iz belomanastirske gradske uprave, naime, 2016. godine zatražene su 62 isplate za novorođenu djecu, što znači da ih se na području jedinog baranjskog grada (približno) toliko i rodilo. Godinu dana kasnije pak isplaćene su 64 naknade, a prošle je godine brojka je stala na 56 novorođenih. U jeku masovnijih iseljavanja iz Lijepe Naše, 2015. godine, na svijet je došlo 78 Belomanastiraca. Kako su početkom prošle godine isticali u gradskoj upravi, što potvrđuju i ove godine, uvjet za isplatu naknade jest da dijete bude prijavljeno najkasnije šest mjeseci od datuma rođenja, pa se stoga brojka novorođenih prošle godine može povećati, ali je riječ o dva ili tri novorođena djeteta, pa se može reći kako je natalitet ipak zabrinjavajući.

99a49f85a2397ae585dd

Istovremeno, sukladno podacima Baranjske čistoće, koja skrbi o belomanastirskim posljednjim počivalištima, tijekom prošle godine na trima belomanastirskim grobljima (Katoličkom, Pravoslavnom i Novom), te onima u prigradskim naseljima Branjinom Vrhu, Šumarini i Šećerani, prošle je godine pokopano 157 osoba. Od ukupnog broja, najviše je pokopa obavljeno na Katoličkom groblju u Belom Manastiru – 46. Slijedi 28 pogreba na Pravoslavnom te 18 na Novom groblju. Što se prigradskih naselja tiče, u Branjinom Vrhu sahranjeno je 12 osoba, u Šumarini njih 9, a u Šećerani troje.

– U odnosu na 2017. godinu, obavljena su 33 pokopa manje – kažu u Baranjskoj čistoći, podsjećajući kako je 2016. godine bilo 155 sahrana, godinu dana ranije 211, a 2014. godine 165. Statistički gledano, više je sahrana u parne godine, a najviše ljudi umire u hladnijim dijelovima godine. Slično je na području cijele Baranje, u nekim njezinim dijelovima čak i gore.

Nimalo veselim brojkama, koje govore o svojevrsnoj demografskoj katastrofi, govore i podaci Državnog zavoda za statistiku. Gledajući po gradovima u Osječko-baranjskoj županiji, među ‘‘najnapuštenije‘‘ gradove uvrštava se upravo Beli Manastir, koji je (samo) prošle godine navodno napustilo 580 ljudi. U gradskoj upravi čine sve kako bi ovaj ‘‘tsunami odlazaka‘‘ pokušali zaustaviti.

------3 color slbar

– Ne možemo biti zadovoljni ovakvim razvojem, ali činimo sve da se trend zaustavi – tvrde, ističući, primjerice, da je povećan broj studentskih stipendija, niže su participacije u cijeni dječjeg vrtića te da su povećane rodiljne naknade. Naglašavaju i poticaje za poduzetnike te još niz mjera kojima je cilj upravo demografski oporavak. Svjetlo na kraju tunela možda je povećan broj polaznika dječjeg vrtića i popunjena jaslična skupina te činjenica kako je broj prvašića upisan u belomanastirskim osnovnim školama gotovo isti kao i prilikom prošlogodišnjeg upisa…

Ivica Getto
Website Apps