Priča oko maloljetničkog nasilja u Belom Manastiru, o kojemu smo posljednji put pisali lani u rujnu, kada je eskaliralo, krajem prosinca dobila je epilog. Barem za sada. Maloljetni (13 i pol godina) učenik 5. razreda belomanastirske osnovne škole, odlukom suda, smješten je u Odgojni dom za djecu s poteškoćama u ponašanju na otoku Cresu. Tamo će, kaže ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, Đimi Fuštin, ostati najmanje godinu dana.- Uz pomoć policije i ostalih institucija konačno je pronađeno rješenje i nadam se da će sve skupa sretno završiti – kaže Fuštin, ističući kako je cijeli postupak dosta dugo trajao zbog niza okolnosti.

Voditeljica Odjela za djecu, mlade i obitelji belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, Sanela Kutnjak, objašnjava kako su problem bile prebukirane ustanove u kojima se smještaju takve maloljetne osobe te početna nesuradnja roditelja.

– Tek nakon sudske odluke roditelji su postali suradni. Shvatili su da moraju pristati na njegovo smještanje u odgojnu ustanovu i dolazili na dogovore – kaže Kutnjak, naglašavajući kako je prvobitna odluka suda jednogodišnji smještaj u ustanovu, dok će o eventualnom dužem boravku ponovno odlučiti sud, ali tek nakon što Centar preispita sve novonastale okolnosti.

Budući da su neki maloljetnici pravili probleme tijekom privremenog dolaska kući iz odgojnih ustanova, pitali smo postoji li mogućnost da 13,5-godišnjak dođe kući na blagdane ili ljetni raspust.

– Štićenici ustanova kratkoročni dolazak kući na neki način moraju zaslužiti. Zbog udaljenosti ustanove u kojoj je smješten, ne vjerujem da će dolasci biti česti, ali ako bude dolazio, pravio probleme i pojavljivao se u nekim kaznenim djelima, imamo mogućnost vratiti ga nazad – tvrdi Kutnjak, potvrđujući da je kod nekih štićenika bilo problema tijekom boravka kod kuće te dodajući da je neke stvari jednostavno nemoguće spriječiti. U Centru ističu kako dugi niz godina nisu imali sličnih problema (s osobama mlađim od 14 godina) pa nitko od tako mladih Baranjaca trenutačno nije smješten u sličnu ustanovu koja skrbi o maloljetnicima mlađim od 14 godina. Podsjetimo, s 13,5-godišnjakom od rujna je nasamo radio socijalni pedagog u izdvojenom odjelu belomanastirske škole.

– Izdvajanje tog učenika bilo je jedino moguće rješenje, ali je to bio problem za nastavnike i kolegu koji je tri mjeseca s njim radio. U tom razdoblju u školi nije pravio nikakvih problema i nije maltretirao drugu djecu. Dočekivali smo ga prilikom dolaska u školu, a kolega ga je znao čak i voziti kući – kaže ravnatelj OŠ Dr. Franje Tuđmana, Damir Mendler, naglašavajući kako je zadovoljan razvojem situacije premda bi bio sretniji da se dogodila promjena u učenikovu ponašanju bez smještaja u ustanovu.

– Tako je moralo biti budući da ni roditelji ni učenik nisu mogli shvatiti u kakvim se problemima nalazi. Tek u ustanovi će mu biti jasnije kakva ga budućnost čeka u slučaju da se sve ponovi – ističe Mendler, izražavajući nadu da će u slučaju sličnih problema nadležne institucije brže reagirati.

Ivica Getto
Website Apps