INTERESA I DALJE NEMA

30. siječnja 2019.

U skupini najstarijih objekata u Belom Manastiru, koji imaju “svoju priču”, bivši su Sokolski dom i zgrada restorana (prije hotela) Adica.

Mnogi stariji Belomanastirci za njih su i sentimentalno vezani budući da su oba objekta bila sastajališta mnogih generacija stanovnika jedinog baranjskog grada i na neki način kultna mjesta. Nažalost, oba su izložena zubu vremena, a u posjed sadašnjih vlasnika došla su – sudskim odlukama. Sokolski je dom, primjerice, sagrađen sada već poprilično daleke 1933. godine, i gotovo je jedini objekt u jedinom baranjskom gradu koji ga veže uz neka starija vremena. Sokolski dom, ili nekadašnja zgrada DTO Partizan, bivša “utvrda” belomanastirskih gimnastičara, karataša, ponekad košarkaša ili nogometaša, tako od povratka u Baranju zjapi prazna i, očito je, ne treba nikome. Barem zasad.

 

Nije se ulagalo

Pročelje i krovište zgrade obnovljeni su državnim novcem prije više od deset godina. Godinu dana nakon obnove, Grad je raspisao natječaj za njezinu prodaju, ali se na njega nije javio nitko. U Sokolski dom gradski oci tada nisu htjeli ulagati iz dva razloga. Prvi razlog je gradnja nove nastavno-sportske dvorane, a drugi nedostatak novca. Možda je i prevagnula činjenica, o kojoj su glasno pričali gradski kuloari, da je za zgradu zainteresirana bila bivša Hypo banka. Načuo je to i jedan belomanastirski poduzetnik, koji ju je kupio na drugom natječaju. No, neslužbeno saznajemo, bankari su, nakon promjene vlasništva, promijenili mišljenje, a cijelo je zdanje otišlo na bubanj. Od tada pa sve do danas novi vlasnik, koji je vlasnikom postao tek nakon ovršnog postupka, pokušava ju prodati, ali do današnjeg dana u tome nije uspio.

Zainteresiranih je bilo, ali su, zbog raznih okolnosti, od kupnje odustali. Zgrada ima svoju povijest, na lijepom je mjestu i uz neka ulaganja u njoj bi se moglo štošta otvoriti – kažu u županjskoj Kreditnoj uniji Krajcar, vlasniku zgrade, naglašavajući kako su cijelu zgradu spremni i iznajmljivati, ali bi najviše voljeli prodati je u cijelosti. Već godinama je nude na jednom prodajnom portalu. Njihov je oglas vidjelo gotovo 3000 ljudi, a posljednja cijena najma je nešto niža od 6000 kuna.

Za dogovor

interesc Maksimalno smo fleksibilni pa u ovom trenutku ne bismo izlazili s prodajnom cijenom. Zgrada je, zapravo, kap u moru onoga što prodajemo pa je svaki dogovor moguć – kažu županjski vlasnici, dodajući kako čekaju pravu ponudu. Prije nešto više od dvije godine početna joj je cijena bila 2,5 milijuna kuna, a najam 4 eura po četvornom metru.

Osim što je Sokolski dom služio generacijama belomanastirskih sportaša, u njemu su se održavale razne priredbe, a svaku funkciju izgubio je polovicom devedesetih godina. Za vrijeme okupacije Baranje u njemu je radio čak i caffe bar. Površine je 450 četvornih metara bruto. Kako saznajemo, Grad u ovom trenutku nije zainteresiran za kupnju, posebice stoga što ga je svojedobno prodao. Bio je tada, naime, nezgodan trenutak. Gradila se nova nastavno-sportska dvorana, za potrebe sportaša postojale su (a i sada postoje) još dvije manje (školske) dvorane pa je bilo nerezonski investirati u nešto što doista nije bilo potrebno. No kada se zna da Beli Manastir u ovom trenutku nema prikladan prostor za, primjerice, održavanje većih skupova ili sličnih događanja, možda ne bi bilo na odmet razmisliti treba li Sokolski dom vratiti u okrilje jedinog baranjskog grada, tamo gdje je uvijek pripadao. Ipak je riječ o povijesnom zdanju, a budući da je vlasnik spreman na dogovor, možda bi to bili dovoljni argumenti da se krene u pregovore…
Ivica Getto

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps