KIOSCI OSTAJU

29. siječnja 2019.

Nekoliko godina prije početka Domovinskog rata tadašnje su općinske vlasti odlučile obogatiti trgovačku ponudu Belog Manastira i na dijelu Trga slobode, na zemljištu u gradskom (općinskom) vlasništvu, omogućiti pokretanje maloprodajnog biznisa.
Ubrzo je na potezu od gradskog središta prema kolodvoru niknulo desetak metalnih kioska u kojima se prodavalo voće, povrće, tekstilna galanterija… Nekima je posao cvjetao, a neki su nešto teže spajali kraj s krajem. Kako bilo da bilo, kiosci su dočekali mirnu reintegraciju. Veći dio njih nastavio je s radom, premda su iz godine u godinu bili u sve lošijem stanju. Postreintegracijske gradske vlasti stoga su odlučile poduzeti mjere kako bi iz užeg gradskog središta uklonili tada već ružne objekte.

 Kada smo prije otprilike 12 godina odlučili svemu dati legalan okvir te ugovore o zakupu sklapali na godinu dana, a ne na pet, kao do tada, njihov se broj počeo smanjivati, pa ih je sada ostalo svega tri-četiri, čiji vlasnici uredno plaćaju zakupninu zemljišta i obavljaju svoju djelatnost – ističu u gradskoj upravi, naglašavajući kako će u bliskoj budućnosti svi oni biti izmješteni. No, dodaju, vlasnici ili najmoprimci onih koji su u funkciji, ne moraju se brinuti da će im ‘‘preko noći‘‘ biti oduzeto pravo na rad. Svoj će posao obavljati sve dok kiosci fizički ne budu smetali provedbi nekog drugog projekta, što znači da će, najkraće, na Trgu slobode biti tijekom većeg dijela ove godine, a možda i duže.
Ako Grad bude počeo s drugim projektom, što je u ovom trenutku teže precizirati zbog brojnih projekta iz Integracijskog plana koji su izvedbi, zakupcima će biti ponuđeno drugo rješenje. Sigurno je samo da nećemo sklapati ugovore s nekim novim potencijalnim zakupcima – kažu u gradskoj upravi. Zakupoprimcima, odnosno korisnicima objekata, ništa konkretno nije rečeno i nadaju se da će na vrijeme biti obaviješteni o svemu što Grad planira.
– Iz medija smo doznali kako će na površini iza nas biti sagrađena zgrada buduće gradske knjižnice koja bi trebala biti multifunkcionalna te u kojoj bi se trebalo naći prostor za nas. Bilo bi lijepo kada bi tako stvarno bilo, budući da je posao kojim se bavimo naš osnovni izvor prihoda – kaže jedan od korisnika kioska. Javna prezentacija projekta nove gradske knjižnice, dijela Intervencijskog plana, održana je u srpnju 2017. godine, a grad je od Belja otkupio i česticu između zgrade Mljekare i Trga slobode, gdje bi ona trebala biti sagrađena.

Ivica Getto

Website Apps