BAZENI I OVE GODINE SUHI

5. veljače 2019.

Premda je u prosincu prošle godine bilo izvjesno da će do početka ovogodišnje kupališne sezone svoja vrata otvoriti (preuređeni) gradski bazeni, situacija se gotovo iz korijena promijenila.
Krajem prošle godine, podsjetimo, Vlada RH je, uz prethodnu suglasnost Ministarstva financija, Gradu odobrila kreditno zaduženje za potpunu rekonstrukciju sportsko-rekreacijskog centra Bazeni, što je značilo da jedini baranjski grad može realizirati kredit težak 6,5 milijuna kuna, namijenjenih za “novo lice i naličje bazena”. Gradonačelnik Tomislav Rob najavio je tada kako će već do kraja godine raspisati javnu nabavu za izvođača radova, izrazivši nadu da će Belomanastirci, ali i svi ostali gosti, na kupanje moći već ove kupališne sezone. Obećanje je ispunjeno, javna je nabava raspisana, ali je gradske oce poprilično iznenadila jedina pristigla ponuda,Projekt gradnje. Osječki su građevinari, naime, za posao zatražili 17 milijuna kuna, što je poprilično više od iznosa koji su planirali u Gradu.

Uz kreditno zaduženje, osigurali smo još približno četiri milijuna kuna, što je ukupno desetak milijuna. Mišljenja sam kako Beli Manastir i njegovi stanovnici ne mogu platiti 17 milijuna kuna, pa smo bili prisiljeni poništiti natječaj – ističe Rob, dodajući da će novi natječaj biti raspisan vrlo brzo. Stoga je teško očekivati da će SRC Bazeni biti u funkciji ove godine. Doduše, bazeni bi ove godine mogli proraditi, ali je stav gradske uprave kako je bolje strpjeti se još godinu dana i na taj način uštedjeti ne tako mali iznos, tri-četiri milijuna kuna, što se može upotrijebiti u neke druge svrhe. Njihov stav potvrđuju i, neslužbeno doznajemo, građevinari, koji međusobno itekako dobro komuniciraju, pa u konačnici, kada “osjete” da će biti jedini ponuditelj, u određenoj mjeri podignu cijenu radova po sistemu – ako prođe. Spada li rekonstrukcija belomanastirskih gradskih bazena u tu priču, znaju samo oni, ali je činjenica kako ponuđeni iznos gradski oci nisu prihvatili. Tvrde da su spremni djelomično korigirati iznos za završetak cijelog projekta, ali demantiraju da je došlo do bilo kakve pogreške, s njihove strane, u visini procijenjenih troškova. Prvi sljedeći korak prije raspisivanja novog natječaja bit će konzultacije s potencijalnim izvođačima radova, a sve s ciljem uštede proračunskih sredstava. Zbog sličnih je razloga poništen i natječaj za gradnju Kuće baranjskog kulena u Branjinu Vrhu, koja je sastavni dio Intervencijskog plana, za koji su sredstva osigurana iz EU-a. I.Getto

Website Apps