NOVI IZGLED SREDIŠTA DARDE

16. ožujka 2019.

Darda je, bar njezin središnji dio, dobila potpuno novo lice.
Godinama čekani radovi na uređenju središta mjesta i, prije svega, (preopterećenih) prometnica koje njime prolaze, privedeni su kraju. Ostalo je samo “šminkanje” središnjih dijelova tog baranjskog mjesta.

– Radovi na uređenju središta Darde završeni su. Preostao je samo tehnički pregled, koji će biti idućeg tjedna, a promet kroz središte Darde odvija se normalno od kraja veljače – kaže Antonio Branilović, zamjenik općinskog načelnika, naglašavajući kako se radi još samo na ispravljanju nekih sitnijih hortikulturnih nedostataka. Cijela priča uređenja središta Darde sastavni je dio Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a u cijelosti se financira iz fondova EU-a. Drugim riječima, dio je to Intervencijskog plana, vrijedan 25 milijuna kuna. Njime su, u sklopu uređenja središta mjesta, predviđena tri kružna toka, jedan na križanju ulica Sv. Ivana Krstitelja i Osječke, drugi na križanju Osječke i Ulice 135. baranjske brigade, a treći na križanju ulica 135. baranjske brigade i Sv. Ivana Krstitelja. Izgrađena je i nova pješačka, odnosno biciklistička, staza, uređena parkirališna mjesta te postavljena nova javna rasvjeta.

– Sastavni dio Intervencijskog plana bila je i gradnja novog Romskog kulturnog centra u romskom naselju. On je izgrađen i ishođena je uporabna dozvola. Do kraja travnja očekujemo i završetak radova na adaptaciji i proširenju zgrade Dječjeg vrtića Radost, vrijednih više od deset milijuna kuna, od čega je milijunski iznos iz općinskog proračuna već utrošen. Ostatak otpada na EU sredstva iz Intervencijskog plana – objašnjava Branilović. Nastavlja kako je u tijeku raspisivanje novog natječaja za gradnju 87 dvodomki za darđanske Rome. Prvi natječaj, nažalost, bit će poništen, jer na njega nije pristigla ni jedna ponuda.
– Problem je u procijenjenoj vrijednosti radova, koja je određena nešto prije, a u međuvremenu su cijene narasle. Bez obzira na sve, očekujemo da će gradnja početi najkasnije u lipnju ove godine – kaže Branilović. Već idućeg mjeseca očekuje početak rada reciklažnog dvorišta, za koje je već ishođena uporabna dozvola. Nažalost, ništa se povoljno ne događa oko dvorca Esterhazy. Javilo se, doduše, nekoliko investitora, ali je sve ostalo samo na inicijalnim razgovorima. I.Getto

Website Apps