” ČUDOVIŠTE” IZ VALPOVA

15. travnja 2019.

Ekipa Pet kumova iz Valpova donijela je najtežu slaninu na 13. karanački Proljetni vašar, u sklopu kojega je održano 10. natjecanje za “princezu pušnice” – najtežu i najmasniju slaninu. Ove je godine najteža slanina imala nevjerojatna 194 kilograma, što je rekord karanačkog natjecanja.

Natjecanje, na koje se već godinama odazivamo, svojevrstan nam je izazov. Nakon što smo javnosti predstavili naš primjerak, nadam se da će on biti izazov svima – rekli su Valpovčani, objašnjavajući kako je slanina nastala od krmka Đure, koji je težio gotovo pola tone. Svima je, dodaju, bilo žao što je ‘‘nastradao‘‘, zbog čega su pojedinci pustili i pokoju suzu. Druga najteža slanina stigla je iz Josipovca, i težila je 166 kilograma, a treće mjesto zauzela je ona iz ‘‘obrade‘‘ braniteljske zadruge Donji grad Osijek. Priznanje je zaslužila i “princeza pušnice” pristigla iz Zagreba. Težila je 62 kilograma. Nastala je od crne slavonske svinje.

 Čuli smo za ovo natjecanje i odlučili sudjelovati. Pretpostavljali smo da će u svojevrsnoj postojbini slanine biti znatno težih primjeraka, ali nije nam žao što smo došli – kaže Mihael Rajter iz Zagreba, dodajući kako će se, sigurno, natjecati i iduće godine. Izbor “princeze pušnice” bio je samo dio karanačkog Proljetnog vašara. Unatoč ružnom vremenu, brojnim je posjetiteljima ‘‘na raspolaganju‘‘ bilo gotovo 80 štandova na kojima ‘‘nije bilo čega nije bilo‘‘…

Ivica Getto
Website Apps