FONTANA SPREMNA ZA LJETO

6. lipnja 2019.

Samo nekoliko slučajnih prolaznika belomanastirskim središnjem trgom jedne proljetne večeri prije nekoliko godina imalo je povlasticu vidjeti kako ‘’u punom sjaju’’, obasjana raznobojnim svjetlima, radi fontana na sjevernom dijelu trga. Radila je, doduše, još jednom, u srpnju prošle godine, ali dovoljno kratko da njezin ‘’dnevni režim’’ vide samo malobrojni. Sudeći po ogradi postavljenoj oko fontane, čini se da su konačno počeli radovi na njezinu osposobljavanju i rekonstrukciji. Potvrđuje to gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.- Za najviše dvadesetak dana fontana bi trebala proraditi. Radovi su u tijeku, a izvodi ih čepinska tvrtka Signum. U proračunu za ovu godinu za rekonstrukciju fontane osigurano je 100.000 kuna, ali pretpostavljam da će svi radovi koštati između 60.000 i 70.000 kuna – kaže Rob. Objašnjava kako će, na prijedlog izvoditelja radova, biti izvršeni i građevinski radovi, nakon kojih će biti riješen osnovni problem – gubitak velike količine vode. Postavljanjem novih i većih kanalica naime sva će voda biti vraćena u spremnik pa crpka neće raditi ‘’na suho’’.


– Građani, koji su rekonstrukciju trga skupo platili, imaju pravo imati gradski trg po mjerilima jednog modernog grada, bez obzira na dozvole. Zaslužili su to, a posebice najmlađi, koji će se fontani posebno obradovati – tvrdi Rob.

Puštanjem u pogon fontane, rekonstrukcija središnjeg belomanastirskog trga, više-manje, konačno bi trebala biti gotova. Trajanje njegove rekonstrukcije moglo je komotno biti nominirano za Guinnessovu knjigu rekorda. Neki belomanastirski osnovci naime nisu bili ni rođeni kada su, na Dan grada 2009. godine, predstavnici Vlade RH potpisali s gradskim čelnicima Sporazum o financiranju rekonstrukcije belomanastirskog Trga slobode. Riječ je bila o dugo najavljivanom projektu, za što je država trebala izdvojiti 30 milijuna kuna. Dvije godine ranije Grad je raspisao natječaj za najbolju arhitektonsku izvedbu obnove trga, s ciljem da gradsko središte dobije potpuno novo lice, znatno modernije i funkcionalnije od tadašnjeg. Na njega je pristiglo šest radova, a najboljim je ocijenjen onaj koji su izradile zagrebačke arhitektice i studentice, Zrinka Grosek, Ivana Miloš, Ana Mrđa i Martina Paun. Pobjednicama je pripala nagrada u iznosu od 32.000 kuna. Radnici darđanske tvrtke Ekogradnja s prvim predradnjama na sanaciji gradskog trga počeli su na proljeće 2009. godine. Vrijednost radova procijenjena je tada ipak na nešto manji iznos, približno 17 milijuna kuna, a financiranje je najavljeno od sredstava dvaju ministarstava i Grada Belog Manastira. Zbog raznih razloga za rekonstrukciju trga nisu stigla sva obećana državna sredstva pa je većina troškova plaćena iz gradskog budžeta. Trg je ipak nakon cijelog desetljeća dobio novi izgled, ali službeno – još uvijek nije gotov. Pravo stanje na terenu glasi otprilike ovako: tehnički pregled trg nije prošao jer izvođač radova nije otklonio nedostatke. Zašto? Zato što su završili u stečaju… Stoga im nije uplaćen ni kompletan iznos za obavljene radove, a koji se uplaćuje po završenoj ‘’situaciji’’, odnosno završetku ugovorenih radova. Kako je Rob istaknuo prošle godine, djelomičnog krivca što trg nije u potpunosti završen vidi u prošloj gradskoj upravi, a ona pak tvrdi kako je osnovni krivac politika. Mnogo se diskusija vodilo o tome tko je kriv, ali činjenica je da ni nakon deset godina trg nije zasjao u punom svjetlu…

Ivica Getto
Website Apps