SUD OSTAJE

13. lipnja 2019.

Još u travnju pisali smo kako Prekršajni sud više ‘‘ne stanuje‘‘ u belomanastirskoj Ulici svetog Martina.

Doduše, naziv suda promijenjen je ranije, početkom ove godine, od kada su se prekršajni postupci vodili na istom mjestu, ali u Općinskom sudu Osijek, Prekršajnom odjelu Stalne službe u Belom Manastiru. Kako je vrijeme odmicalo, broj sudaca bivao je sve manji, da bi na kraju ostao samo jedan koji je premješten u stotinjak metara udaljenu zgradu nekadašnjeg Općinskog suda Beli Manastir (sada Općinskog suda Osijek, Stalne službe u Belom Manastiru), u Ulici kralja Tomislava, koju dijeli s belomanastirskom Gradskom upravom. Premda je preseljenje ‘‘prekršajaca‘‘ donekle normalna stvar, budući da je zgrada u ‘‘svetomartinskoj‘‘ ulici, nakon odlaska Općinskog državnog odvjetništva i dijela sudaca prevelika za ‘‘posljednjeg mohikanca‘‘ i četvero administrativnih djelatnika, u kuloarima se počelo šuškati kako će i ostatci ostataka Prekršajnog suda prestati s radom u jedinom baranjskom gradu. Što bi, dakako, trebalo značiti da će Belomanastirci, ali i oni koji gravitiraju gradu, na prekršajne postupke morati odlaziti u Osijek. Slično se već dogodilo s bivšim belomanastirskim Općinskim sudom koji je odavno ostao samo na građanskim parnicama.

 Sve više mi se čini da će Beli Manastir u bliskoj budućnosti ostati bez još jedne ustanove, ili više njih. Mislim pri tome upravo na pravosudna tijela – priča jedan Belomanastirac, a s njim se slažu i ostali anketirani, podsjećajući kako je grad još ranije ostao bez Općinskog državnog odvjetništva, a uoči toga iz Belog Manastira otišla je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, čije je zatvaranje u to vrijeme izazvalo buru protesta poljoprivrednika. Protesti su, pogađate, ostali bez sluha nadležnih. Preseljenje ‘‘prekršajaca‘‘ u zgradu koje pravosuđe dijeli s gradskom upravom dijelu Belomanastiraca, ali i zaposlenika Gradske uprave, nije ‘‘sjelo‘‘ iz još nekih razloga.

Zamislite kako će se osjećati, primjerice, umirovljenici koji odlaze po uskrsnicu, ili građani koji u gradsku upravu dolaze rješavati neke probleme kada na hodniku zgrade susretnu osobe koje policija dovodi s lisičinama na rukama – pitaju se. Ipak, više ih zanima ostaje li Beli Manastir bez posljednjih dijelova pravosudnog aparata. Pitanje smo postavili Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, čiji bi odgovor, bar donekle, mogao zadovoljiti Belomanastirce.

Odluku o osnivanju i prestanku rada stalnih službi donosi ministar pravosuđa, sukladno odredbi članka 16. Zakona o sudovima te ističemo kako nije u planu donošenje odluke o prestanku stalne službe u Belom Manastiru Općinskog suda u Osijeku – odgovorili su nam iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, dodavši kako su u Belom Manastiru raspoređena na rad četiri suca (od kojih jedan u Prekršajnom odjelu, nap.a.) te 25 službenika i namještenika. Vrijeme će pokazati do kada će tako biti.

Ivica Getto
Website Apps