UHIĆENJA U BARANJI

12. lipnja 2019.

Jedanaest osoba, među njima i ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni te šef Parka prirode Kopački rit, policajci i inspektori osumnjičeno je za primanje i davanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem te poticanje na ta kaznena djela.

Na meti Uskoka policajci, inspektori, ravnatelji Brijuna i Kopačkog rita

Prvookrivljeni je policijski službenik granične policije Beli Manastir, doznaje se iz USKOK-ovog priopćenja . On je početkom ove godine povukao poteze kako bi jedan od osumnjičenika, koji je otkriven da u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez propisane dokumentacije prošao bez prekršajne kazne, te kako bi mu se naknadno napravila potrebna dokumentacija. Iza zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te trgovanja utjecajem nalazi se i dostavljanje podataka o rasporedu policijskih službenika, koji neće jednog od osumnjičenika ometati dok preko granice prevozi ribarsku opremu i nedopušteno lovi ribu. Nadalje se navodi i krivotvorenje dokumentacije za lov, podmićivanje i korištenje autoriteta u službi kako bi se lažirali izvještaji o lovnoj dokumentaciji ili zaustavilo pokretanje prekršajnog postupka zbog protuzakonitog ribolova, što je plaćeno većim količinama raznih vrsta roba.
U sve to umiješani su policijski službenici, ribar, ribarski inspektor, ali i ravnatelji Nacionalnog parka Brijuni i Parka prirode Kopački rit. Zbog dobrih poslovnih i osobnih odnosa ravnatelj Parka prirode Kopački rit tražio je od kolege s Brijuna da mu bez natječaja zaposli nećaka. Ravnatelj Kopačkog rita također je jednom od osumnjičenika, kandidatu za radno mjesto čuvara prirode, u namjeri da na pisanom testiranju ostvari najbolji rezultat dao test na uvid prije testiranja i ocijenio ga najvišom ocjenom.
Nitko za sada ne želi dati izjave kojima bi se pojasnile sumnje zbog kojih je policija USKOK-u podnijela kaznenu prijavu te devetero od 11 osumnjičenih pritvorila.
USKOK je u međuvremenu sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.
Božinović: “Policija se odlučno bori protiv korupcije”
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u Saboru su komentirali slučajeve ravnatelja Kopačkog rita i Nacionalnog parka Brijuni koji su, uz još devet osoba među kojima su i policijski službeni, osumnjičeni za primanje i davanje mita, zlouporabu položaja te nezakonito zapošljavanje, poručivši da se policija odlučno bori protiv korupcije i ne štedi nikoga.
Sumnju da su policajci pomagali krivolovcima Božinović je popratio riječima da upravo to pokazuje da policija radi svoj posao, pogotovo u ovom slučaju. “Ako ste primijetili, u zadnja dva dana dovršene su dvije istrage PNUSKOK-a u Osijeku, jučer je bila u pitanju pronevjera porezne službenice”, kazao je Božinović uoči sjednice saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. “Poruka je da se policija odlučno bori protiv korupcije, da ne štedi nikoga, uključujući i svoje djelatnike ukoliko su upleteni u bilo kakve koruptivne radnje, to je poruka i ja mislim da je to poruka koju građani RH žele čuti”, naglasio je Božinović. Dodao je da mu nisu poznati detalji tog istraživanja pa ni koliko dugo su kršili zakon, ali bi, kaže, “volio pohvaliti sve policijske službenike koji su sudjelovali u ovoj istrazi i doveli je do podnošenja kaznene prijave”. Kazao je i da nema informacija hoće li biti novih uhićenja.
I glavni državni odvjetnik Jelenić istaknuo je da najveći dio policajaca ne sudjeluje u kriminalnim radnjama, ali da “u svakom žitu ima kukolja”. “Zadaća je policije da ih otkrije, a naša da ih kazneno gonimo”, naglasio je, dodavši da ne može reći što je tužiteljstvo do sada utvrdilo jer istraga traje te da općenito u ovom trenutku ne može govoriti više od onoga što je priopćio Uskok.

T.Mautner/Radio Osijek

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps