BARANJA BEZ BRZOG INTERNETA

10. srpnja 2019.

Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) za područje grada Belog Manastira te baranjskih općina, koji je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, prema svemu sudeći, neće biti realiziran. Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koju su održali gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, i načelnici svih baranjskih općina, osim općine Čeminac, osnovni razlog tome ignoriranje je cijelog projekta od strane općine Čeminac.

Realizacijom ovog projekta Baranja bi dobila brzi internet, koji bi mnogo značio svim Baranjcima i njezinim gospodarskim subjektima. Nije potrebno spominjati kako je brzina pristupu internetu u nekim dijelovima Baranje samo 1Mbps (hrvatski prosjek je 3,7) – rekao je Rob, objasnivši kako se ukupna vrijednost projekta procjenjuje u rasponu od 60 do 120 milijuna kuna, koji bi nepovratno mogli ‘‘odlepršati‘‘. Konačnu verziju PRŠI-a po investicijskom modelu A odobrila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), nositelj Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa. Upravo HAKOM-u potrebno je do 15. srpnja poslati potpisani Sporazum, jedan od obveznih dokumenata potrebnih za prijavu na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred odabira. No Sporazum moraju potpisati sve baranjske jedinice lokalne samouprave jer u protivnom on neće biti prihvaćen.

– Tijekom lipnja 2019. godine Grad Beli Manastir započeo je s izradom i prikupljanjem potpisa za Sporazum o zajedničkoj suradnji jedinica lokalne samouprave, koji su potpisali svi osim Općine Čeminac. Načelniku općine Čeminac, Zlatku Pinjuhu, 26. lipnja još je jednom poslan zahtjev za potpis Sporazuma, na koji do danas nije stigla povratna informacija – požalio se Rob, napominjući kako na dosadašnjim sastancima Pinjuh ni jednom riječju nije dao naslutiti da njegov potpis neće biti ispod zajedničkog Sporazuma.

– Načelnici baranjskih općina svojim su dolaskom na konferenciju za novinare potvrdili zajedničku želju za realizacijom ovog projekta, koji pripada u projekte razvoja Baranje. Nije nam želja prozivati Pinjuha, nego i ovim putem zamoliti da prepozna ovaj razvojni projekt kao svi ostali načelnici – podvukao je Rob, a s njim su se složili svi ostali načelnici. Istaknuto je kako će Sporazum, bez obzira na to što nije potpisan od svih jedinica lokalne samouprave, do 15. srpnja biti poslan HAKOM-u, ali je teško očekivati da će, bez svih potrebnih potpisa, ‘‘dobiti zeleno svjetlo‘‘. Rečeno je kako bi brzi internet na području Baranje, potpisivanjem Sporazuma, moglo koristiti 15-ak tisuća korisnika. Pinjuh, pak, ističe kako je skeptičan na slične zajedničke projekte, poput onog o osnivanju zajedničke vatrogasne postrojbe. Tvrdi kako u prijedlogu Sporazuma ništa konkretno ne piše i pita se zašto nešto treba potpisivati ako je riječ o nepovratnim sredstvima. Tvrdi kako njegovi mještani ništa neće izgubiti.

Ivica Gett
Website Apps