POŠTANSKI PROMET U KOLAPSU

15. srpnja 2019.

Govorimo o ravnomjernom razvoju cijele Hrvatske, stvarima, pa čak i sitnicama koje bi pridonijele ‘‘povratku života‘‘ na istok Hrvatske, samim time i u Baranju, a istovremeno zatvaramo trgovine, smanjujemo broj ispostava državnih institucija, odnosno ustanova i slično, razočarano tvrdi Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi, čiji stanovnici, ponajprije pravne osobe, već nekoliko mjeseci negoduju zbog novog načina rada poštanske ispostave u ovom baranjskom mjestu.- Pošiljke nam stižu uz višednevna zakašnjenja. Praktično, dva puta tjedno. Općina i gospodarstvenici stoga ne mogu pravovremeno obavljati neke poslove, a postoje pritužbe fizičkih osoba na čije adrese, primjerice, računi stižu nakon što su ‘‘valutirali‘‘ – objašnjava Kramarić, naglašavajući kako na takav način više ne mogu raditi. Ukazuje, primjerice, na javne natječaje i stizanje ponuda tek nakon isteka roka te slične primjere, isključivo zbog načina rada pošte. Naglašava kako su predlagali da općinski djelatnici sami odlaze u poštansku ispostavu po pošiljke te kako je obavio nekoliko razgovora s predstavnicima Hrvatskih pošta, ali se nije ništa dogodilo.

– Pošta radi, svatko može otići predati pismo, ili obaviti neke druge poštanske usluge, ali pošiljke i nadalje kasne – konstatira Kramarić. Gotovo ista situacija je i na području općine Bilje, čiji je načelnik Željko Cickaj još žešći u kritikama.

– Što drugo reći nego da na temelju prijava građana i pravnih osoba, kao i s našim negativnim iskustvom, moram izraziti duboko negodovanje odnosima Hrvatskih pošta prema svojim klijentima – kaže Cickaj, napominjući kako HP, s jedne strane, u sloganima ističe partnerske odnose, a s druge, nakon deset godina, ukida poštanske pretince poštanskog ureda u Bilju te druge tradicionalne usluge pošte. Tvrdi kako mu je potpuno nerazumljiv tako nesvrhovit način rada pošte.

– Poštanske pošiljke putuju iz Osijeka, preko Bilja, ali bez zaustavljanja, do Darde. Tek nakon nekoliko dana stižu natrag u Bilje, često na netočne adrese i pogrešnim klijentima. Nije rijetkost da stigne samo obavijest o rokovima podizanja pošiljke po koju treba ići u Dardu – ogorčen je Cickaj. I on tvrdi kako je javno pravnim tijelima s javnim ovlastima te samoj općini Bilje, kao jedinici lokalne samouprave, onemogućeno uredno i redovno poslovanje, pa se svakodnevno suočavaju s mogućim štetnim posljedicama, jer je veliki broj poštanskih pošiljaka s vezanim rokovima dostave i posebnim načinom dostave u upravnim i neupravnim postupcima, uključujući javnu nabavu, javne pozive, natječaje i dostavu računa. Kaže kako kasni i odlazna pošta te naglašava kako je krajnje neprimjereno da u današnje vrijeme prioritetne pošiljke dolaze po proteku najmanje pet dana.

– Toliko o modernom načinu poslovanja – podvlači. Prigovor na rad Općina Bilje u pisanom je obliku uputila na zagrebačku adresu Hrvatske pošte još 27. lipnja, ali nikakav odgovor nije stigao, a situacija s pošiljkama i dalje je ista. I.Getto

Website Apps